Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Jämställdhetsmyndigheten: ”Mäns våld mot kvinnor” när kvinnor slår män

Berit Jernberg, avdelningschef på Jämställdhetsmyndigheten. Skärmdump från Jämställdhetsmyndighetens Facebooksida. Montage Kvartal.

När en kvinna slår en man ska det klassas som ”mäns våld mot kvinnor”. Det skriver Jämställdhetsmyndigheten i en handbok om ”våld, genus och prevention”, vilket uppmärksammas i en längre artikel i Kvartal av kulturskribenten Lapo Lappin.

Nu kommenterar myndigheten:

– Jag blev ju så glad, för det är oerhört välformulerat och bra, säger Berit Jernberg, avdelningschef på Jämställdhetsmyndigheten, efter att ha läst de aktuella sidorna i handboken på nytt. 

Av Ludde  Hellberg | 18 januari 2022
Ludde Hellberg är Kvartals vd.
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Handboken ”Inget att vänta på” publicerades av Jämställdhetsmyndigheten 2020 och innehåller ”konkret vägledning för hur ett systematiskt kunskapsbaserat våldsförebyggande arbete kan genomföras i fem steg.”

I det andra steget, som går ut på att beskriva vad våld är, står det att könsrelaterat våld riktas mot kvinnor eller flickor på grund av deras kön.

Myndigheten skriver sedan att ”mäns våld mot kvinnor” är ett paraplybegrepp, som utöver våld i nära relationer och hedersrelaterat våld även inkluderar bland annat sexuella trakasserier och ”kommersialisering och exploa­tering av kvinnokroppen i reklam, medier och pornografi.” 

Sedan kommer följande formulering:

”Genom att inkludera begreppet våld i nära relationer i det överordnade begreppet mäns våld mot kvinnor innefattas även våld i samkönade relationer, eller för den delen kvinnors våld mot män i nära relationer.”

Både våld i lesbiska relationer och kvinnor som slår män ska alltså inkluderas i begreppet ”mäns våld mot kvinnor”, enligt myndigheten.

”För oss är det ett väldigt sant begrepp”

När Kvartal hör av sig till den på Jämställdhetsmyndigheten som är ansvarig för handboken, Berit Jernberg, avdelningschef för nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, så ber hon att få läsa det relevanta avsnittet i handboken före intervjun.

– Jag blev ju så glad, för det är oerhört välformulerat och bra. Så det var kul att se igen, säger Berit Jernberg efter att ha läst sidorna i handboken på nytt.

Hon säger att kvinnors våld mot män är ett verkligt fenomen.

– Alla vi som jobbar professionellt med de här frågorna är ju fullt medvetna om att det förekommit våld från kvinnor mot män, det finns ingen konflikt där överhuvudtaget. Men, för mig, och oss andra, så är det väldigt sant det här begreppet ”mäns våld mot kvinnor”, för det är det som är det strukturella problemet.

Jernberg menar också att det finns våldsutsatta män som har svårt att bli tagna på allvar.

– Jag kan också tro de män som påstår att de inte alltid blir väl bemötta, för att man förväntar sig inte den situationen på samma sätt som med kvinnor, eftersom det är så väldigt mycket vanligare. De resonemangen kan jag helt förstå, säger Jernberg.

Bidrar ni inte till en sådan kultur när ni gör den här indelningen?
– Det är inte vi som gör den indelningen, utan det är ju beslutat, säger Berit Jernberg, som menar att det är regeringen som beslutat att kvinnors våld mot män ska klassas som en del av mäns våld mot kvinnor, och att detta framgår av de jämställdhetspolitiska delmålen.

Ministern vill inte kommentera

Efter intervjun mejlar Berit Jernberg en formulering från regeringens jämställdhetspolitiska delmål, där det står att man inom ramarna för den nationella strategin även ska motverka mäns utsatthet för våld och kvinnors utövande av våld. Det står dock ingenting om att kvinnors våld mot män ska klassas eller benämnas som mäns våld mot kvinnor.

– Jag kan förstå att det här sättet som det är uppbyggt på är svårt att förstå om man inte är yrkesverksam och ständigt jobbar med frågan, säger Berit Jernberg.

Har inte ni misslyckats då, om det är så svårt att begripa det här?
– Jag tror att de flesta förstår varför det heter så här faktiskt.

Kvartal har sökt arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark, som via sin pressekreterare Yasmin Mohamud Hussein avböjer att kommentera huruvida regeringen tycker att kvinnors våld mot män ska klassas som mäns våld mot kvinnor.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.