Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Krönika |

Ingerös fall visar att Sverige inte lärt sig läxan från metoo

Illustration: Hans von Corswant.

Lina Makbouls bok Revolutionens första offer visar hur omvänd bevisbörda infördes genom metoo: en man kan betraktas som skyldig tills motsatsen är bevisad. Om svenska medier låtit norska journalister recensera den hade kanske deras läsare fått reda på det också.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Ola Wong | 26 mars 2023
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
Profil Inlästa texterLästid 5 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Att journalisten Lina Makbouls bok Revolutionens första offer om hennes granskning av fallen Virtanen och Benny Fredriksson fått njugga recensioner i stora svenska medier var inte oväntat. Boken är en kritisk genomgång av Expressens, SvD:s, DN:s, Aftonbladets, SVT:s och SR:s agerande under metoo. Men kommentarerna har mestadels handlat om Makbouls shitlist över folk i svensk media som spred lögner om henne, eller så har fokus riktats mot Uppdrag gransknings bristande krishantering när Cissi Wallin gick till motangrepp. Självkritiken har lyst med sin frånvaro. Det är synd. I Norge används Makbouls UG-program #metoo och Fredrik Virtanen som ett exempel på hur journalister kan arbeta med pressetik och källkritik.

DN Kultur låter metoo-journalist skriva ner Makboul

Det Makboul gång på gång återkommer till i Revolutionens första offer är hur omvänd bevisföring etablerades under metoo: Fredrik Virtanen eller Benny Fredriksson förväntades bevisa sin oskuld. För den som var ute efter att fälla dem räckte det med en anklagelse.

Läs mer Visa mindre