Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Fredagsintervjuns gäst Erik Ullenhag tillkännagav i måndags att han kandiderar som partiledare i Liberalerna. Han har i tre år varit Sveriges ambassadör i Amman, men vill nu rädda sitt krisande parti och också stärka den klimatpolitiska profilen. Ullenhag säger också att Liberalerna har lagt för mycket tid på att tala om vilket parti de är emot. Han intervjuas av Staffan Dopping.

Fler avsnitt

Flera av Sveriges anrika industriorter har haft en liknande utveckling: Företagsflyttar och nedläggningar och alltfler tomma lägenheter. De tomma bostäderna har efterhand fyllts av nyanlända samtidigt som tillgången på lämpliga jobb för gruppen är låg. Följden har blivit en växande etnifierad underklass som gräver stora hål i kommunernas socialbudgetar. Hur möter kommunerna denna utveckling? Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S) tillhör dem som ropat högst och längst om problemet.
Susanne Strand är docent i kriminologi och forskar vid Örebro universitet om partnervåld och stalkning. Det är makt och kontroll som ligger bakom våld i nära relationer, "mäns våld mot kvinnor". Hon betonar att det är viktigt att män kliver fram för att visa att det här är en samhällsfråga och inte en kvinnofråga. Och det finns också kvinnor som är partnervåldsförövare.
En konflikt om ett rånbyte för sex år sedan utlöste en våldsspiral som nu tycks omöjlig att häva. Unga grovt kriminella män, ibland ända nere högstadieåldern, skjuter ihjäl varandra till synes helt utan respekt för människoliv eller tankar på konsekvenserna. Hur blev det så? Och vad kan göras, som inte redan prövats, för få stopp på det gängvåld som gör Sverige närmast unikt i en europeisk jämförelse.
Han var överallt – den världsberömde psykologen Jordan B Peterson. Men hösten 2019 tystnade youtube-kanalen med miljoner följare plötsligt och självhjälpsgurun var som uppslukad av jorden. Det visade sig att han själv hade tappat fotfästet och kämpat för sitt liv. Hans nya bok "Bortom ordning 12 nya livsregler" vittnar om en ny ödmjukhet inför mänsklig svaghet.
Han skulle bli soldat i iranska oppositionsrörelsen Mujaheddin, men i stället blev han polis i ett av Stockholms mest brottsutsatta områden. I nyutgivna boken "Förortssnuten" beskriver han uppbrottet från barndomens Irak och hur svårt det var att hitta sin plats i det svenska samhället. Och varför han först tog som en komplimang att höra "Fan Hanif, du är jäkligt juste för att vara invandrare".
Fler avsnitt