Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Vi såg det faktiskt komma...

Stridsvagnar i den ukrainska staden Mariupol den 24 februari 2022. FOTO: CARLOS BARRIA

Det gick att se vad som skulle ske, eftersom president Putin talade om det för oss innan det skedde, skriver terrorforskaren Magnus Norell.

Av Magnus Norell | 24 februari 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 5 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Måndagen den 21 februari höll Vladimir Putin ett tal till det ryska folket. I talet lade han ut texten om varför Ryssland var hotat av Väst, varför Ukraina inte var något riktigt land och dessutom egentligen skapat av ryska bolsjeviker en gång i tiden. Och varför Ryssland var tvunget att agera mot både den västliga och ukrainska aggressionen, riktad mot det fredliga Ryssland.

Talet var vidare fyllt av självömkan och – vida mer oroväckande men möjligen förbisett av många – det faktum att Putin slog fast att detta handlade om mycket mer än bara Ukraina. Hans tydliga budskap om det katastrofala (galenskap var det ord Putin använde) att tidigare sovjetrepubliker tillåtits bli fria från det ryska imperiet pekade tydligt ut riktningen. Den baltiska brådskan att så snabbt som möjligt gå med i EU och Nato visar att dessa tidigare sovjetrepubliker, långt före det fria Väst, insåg faran.

Läs mer Visa mindre