[email-form language="sv" id=529]

Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Så ser migranter på våld inom familjen

Demonstration den 7 februari 2022. FOTO: Olle Sporrong/Expressen/TT

Svensk socialtjänst kidnappar muslimska barn! Detta budskap har den senaste månaden spridits i många arabiskspråkiga sociala medier. Det har lett till demonstrationer på flera platser i Sverige. Hur kommer det sig att uppenbara osanningar kan slå rot hos många migranter?  Migrationsforskaren Bi Puranen, generalsekreterare i världens största pågående sociala forskningsprojekt World Values Survey (WVS), analyserar läget.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Bi Puranen | 17 februari 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I mer än 40 år har vi inom WVS ställt frågor om vad som är viktigast i livet till representativa urval av mer än 90 procent av jordens befolkning. När vi studerar svaren är det egentligen överraskande hur lika vi tycker var vi än lever: Familjen kommer före allt annat i livet, vare sig vi bor i Europa, Asien, Amerika eller för den delen Mellanöstern eller Afrika.

Familjen trumfar religion, att ha ett jobb eller vänner och att leva i någorlunda trygghet. Men det finns förstås också skillnader mellan hur vi ser på livet beroende på i vilken kultur vi vuxit upp. På några områden kan dessa skillnader rentav vara mycket stora.

Läs mer Visa mindre