Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

I den tredje delen i intervjuserien "Generation ångest" vill psykiatriprofessorn Christian Rück höja ett varningens finger: "Talet om en växande psykisk ohälsa har inte stöd i de mätningar som görs", säger han. Enligt honom behöver vi ändra vår syn på det lidande som inte är sjukligt utan hör till ett vanligt liv. På så sätt kan mer resurser gå till de verkligt sjuka.

Fler avsnitt

Sällan har någon lyfts upp så snabbt och så högt som komikern Soran Ismail. Därför blev också fallet desto hårdare när han av flera kvinnor under #metoo-vågen anklagades för olika sexualbrott. Och att alla formella brottsmisstankar snabbt las ned tycktes inte spela någon roll. Statusen som svenska mediers favoritinvandrare hade för alltid solkats av anklagelser som aldrig helt går att rentvå sig från.
För 31 år sedan befann sig en tillträdande borgerlig regering i en liknande situation som den nuvarande. Regeringsmakten fanns inom räckhåll men det fanns en hake: För att nå makten var de beroende av ett annat parti, som varken tillhörde den borgerliga familjen eller betraktades som riktigt rumsrent. Den gången var det Bert Karlssons Ny Demokrati som hade vågmästarrollen. Hur går hans tankar om vilken roll Sverigedemokraterna kan få i regeringsunderlaget? Och varför blev valet en sån framgång för SD?
Hösten 2020 stod Hamid Zafar på toppen av sin karriär som skolledare och debattör. Efter att ha gjort sig känd som "Rektor Hamid" som vänt Sjumilaskolan i det utsatta området Biskopsgården var han en tongivande röst i skol- och integrationsdebatten. När DN avslöjade vad han skrivit om bland annat judar och homosexuella under pseudonym på olika nätforum rasade allt.
Ungdomsledaren Nicolas Lunabba hade lagt märke till de tre ungarna Abbe, Josef och Elijah. Redan som åttaåringar var de kaxiga, tog plats, bråkade och slogs. Ju mer uppenbart det blev för honom att de alla tre snart skulle hamna i gängens klor desto mer växte beslutet fram: Han måste försöka ge åtminstone en av dem bättre förutsättningar till ett gott liv. Så blev det också: Elijah flyttade in hos Nicolas som gav honom all omsorg och kärlek han kunde. Medan de andra två pojkarna snart var bortom räddning.
Den svenska demokratin är inte riktigt vid fullgod hälsa, anser statsvetaren Sten Widmalm som tillsammans med forskarkolleger har undersökt några områden där de demokratiska idealen sviktar. Det har funnits en utbredd uppfattning i Sverige att demokratin är till för att vi ska tycka lika. Graden av politisk intolerans bland svenska folket är så hög att forskarna blev närmast chockade. Och sociala medier bör man vara ytterst försiktig med, tycker Sten Widmalm.
Fler avsnitt