Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.

Efter Köln – vad är kvinnors frihet värd?

Foto: Nick Loginow / Mostphotos
Av Paulina Neuding | 17 mars 2017
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil I korthet Lästid 12 min Skärmläsarvänlig
I korthet
  • Sexuella övergrepp som begås offentligt och i samförstånd av flera män skiljer sig från fall där en enskild gärningsman agerar ensam. Angrepp i grupp mot kvinnor på offentlig plats är välkända från Nordafrika och Mellanöstern. De grundar sig generellt i föreställningar om heder och fungerar som sanktion mot kvinnor som rör sig fritt.
  • Såväl Tyskland som Sverige har de senaste åren upplevt en ny typ av gruppövergrepp mot kvinnor på offentliga platser. Utredningar i båda länderna visar samband med migrationen. Dessa angrepp utgör endast en liten andel av den totala mängden brott mot kvinnor i Sverige, men utvecklingen över tid är illavarslande.
  • Svårigheten att identifiera män som agerar i grupp och i skydd av en folkmassa gör det svårt att lagföra denna typ av brott. Frågan kompliceras också av att många misstänkta är migranter med oklar identitet.
  • Tyska myndigheter och medier har i högre grad än de svenska tagit fasta på vad som är känt om den kulturella bakgrunden till gruppövergrepp mot kvinnor på offentlig plats. Denna kunskap är nödvändig för att stävja brotten.
Sexuellt våld begås i alla samhällen och kulturer. Men massövergreppen i Köln på nyårsafton 2015 är en unik händelse i Europa i fredstid. Även på svenska badhus och musikfestivaler har kvinnor trakasserats sexuellt på ett sätt som inte tidigare förekommit. Paulina Neuding skriver om det nya våldets efterverkningar i debatten – och dess konsekvenser för kvinnors rörelsefrihet.

”En kvinna ska kunna gå ut naken utan att utsättas för sexuella övergrepp”, brukar det sägas i debatten när kvinnors otrygghet kommer på tal.

Läs mer Visa mindre