Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Pressmeddelande

UG-profilen Petter Ljunggren till Kvartal

Petter Ljunggren.

Inför hösten har Kvartal utlovat flera goda nyheter. Och en av dem är att vi nu förstärker redaktionen med ytterligare ett nyförvärv.

– Det här är naturligtvis en drömrekrytering för oss, säger Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt.

Av Redaktionen  | 21 augusti 2023
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Med sin breda erfarenhet av undersökande journalistik från både TV och radio kommer Petter Ljunggren att innebära en rejäl förstärkning av Kvartals granskande verksamhet. Under de senaste 13 åren har han arbetat för SVT-programmet Uppdrag Granskning där han gjort sig känd som en orädd och nyfiken reporter med en lång rad uppmärksammade program i bagaget.

Många av de granskningar som Petter Ljunggren har gjort har fått stort genomslag. Däribland programmen om “Hassan”, ungdomsbrottslingen som redan vid 19 års ålder hade varit misstänkt för 221 brott på fyra år. Granskningen ledde till en omfattande debatt om varför polis, skola och sociala myndigheter tycks stå handfallna inför unga pojkar som inleder en kriminell karriär.

Kippavandring genom Rosengård

Ett annat av Petter Ljunggrens många omdebatterade program handlade om Sveriges coronahantering där den avslutande intervjun med dåvarande statsepidemiolog Anders Tegnell är svår att glömma. Ett ytterligare avsnitt som gick få tittare förbi var det där Petter tog en promenad genom stadsdelen Rosengård i Malmö iförd den judiska huvudbonaden kippa. De reaktioner han möttes av synliggjorde en sida av antisemitismen som Sverige fram till dess hade blundat för.

– Jag dras ofta till granskningar av sådant som upplevs som känsligt och där man kanske inte gått till botten med ett problem på grund av hänsyn till en opinion eller rädsla för konsekvenser, säger Petter Ljunggren.

2006 var han en av grundarna bakom produktionsbolaget Tredje statsmakten och startade då P1-programmet Medierna, där han var programledare och producent. Att betrakta även den egna yrkeskåren som makthavare som emellanåt behöver granskas hårt är med andra ord en självklarhet för Petter Ljunggren.

– Vi har också hunnit prata en hel del om hur vi ser på journalistikens roll i samhället och Petter har ett synsätt som jag verkligen uppskattar och som jag tror passar som hand i handske för Kvartal, säger chefredaktör Jörgen Huitfeldt.

Petter Ljunggren inleder sin nya tjänst den 1 oktober och kommer att ha rollen som reporter och redaktör för en förstärkt satsning på granskande journalistik på Kvartal.

– Det ska bli väldigt spännande. Kvartal är en liten men vass redaktion och det kommer finnas mycket att ge sig på och undersöka. Nyfiken och sanningssökande journalistik har nog aldrig varit viktigare i vårt polariserade samhällsklimat, säger Petter Ljunggren.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.