Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter

Tyska parlamentet röstar om juridiskt könsbyte

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har ända sedan hans regering tillträdde 2021 lovat att ändra den nuvarande translagen. Foto: Andreea Alexandru/TT/AP

Det är inte bara i Sverige som debatten om könsbyte rasar. Nu går det tyska parlamentet till val för att göra det enklare att byta juridiskt kön – och lagförslaget är betydligt mer långtgående än det svenska.

Av Louise Lennartsson | 12 april 2024
Louise Lennartsson är reporter på Kvartal.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.

Det är inte bara i Sverige som förenklade regler om könsbyte har fått debatten att gå het. Idag, fredag, ska det tyska parlamentet rösta om att göra det lättare att byta juridiskt kön, rapporterar Deutsche Welle.1 

Enligt den nuvarande tyska translagen krävs två expertutlåtanden och ett domstolsbeslut för att ändra juridiskt kön. Den nya så kallade självbestämmandelagen (eller ”selbstbestimmungsgesetz” på tyska) ändrar på detta. Den som vill byta juridiskt kön behöver, om lagen röstas igenom, endast anmäla könsbytet på ett folkbokföringskontor. Könsbytet kräver ingen motivering och ska gå igenom tre månader efter anmälan.

Den nya lagen innebär också nya åldersgränser. För den som är under 18 år krävs ett godkännande från vårdnadshavare. Barn över 14 år kan begära att frågan avgörs i domstol om vårdnadshavaren inte samtycker till könsbytet. 

Skarp kritik från oppositionen

När Olaf Scholz’ koalitionsregering tillträdde 2021 lovade den att ändra den nuvarande translagen – som av många ses som föråldrad. I augusti förra året godkände regeringen den nya självbestämmandelagen. 

Men förslaget har fått skarp kritik från många håll. Inte minst av den före detta partiledaren för vänsterpartiet Die Linke, Sahra Wagenknecht, som menar att trygga rum för kvinnor hotas om ”varenda man kan förklara att han är kvinna”. Andra undrar hur reglerna ska fungera i samband med idrottsevenemang eller fängelsestraff. Också från konservativt håll har tonen varit skarp.

Enligt en undersökning som gjordes förra året av tidningen Welt am Sonntag var ungefär hälften av tyskarna för lagförslaget. Hälften avfärdade dock de nya åldersgränserna, som bara knappt 40 procent var positiva till.2

Läs hela dagens Cortado här.

Se noter Visa mindre

Noter

  1. https://www.dw.com/en/germany-bundestag-to-vote-on-gender-self-determination-law/a-68800054
  2. https://www.dw.com/en/german-public-divided-on-proposed-gender-change-law-survey-shows/a-62577683

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.