Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Politik |

Tidigare försvarsministern: Utvisa alla ryska medborgare

Mikael Odenberg, tidigare försvarsminister och gd för Svenska kraftnät. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige bör utvisa alla ryska medborgare som befinner sig i landet, säger den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg i en intervju med Kvartal.

Odenberg, som länge var generaldirektör för Svenska kraftnät, säger också att det är ”fullt möjligt” för främmande makt att slå ut stora delar av Sveriges elförsörjning under en längre tid.

– Jag skulle säga att koordinaterna till de knutpunkter i systemet som skulle behöva slås ut redan finns inlagda i baser österut, säger Mikael Odenberg.

Av Kvartals  redaktion | 2 mars 2022
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I en extra fredagsintervju med Kvartal ger den tidigare moderate försvarsministern Mikael Odenberg sin syn på Rysslands invasion av Ukraina.

– Hela den europeiska säkerhetsordningen är i spillror och världen kommer att se helt annorlunda ut efter den här konflikten, säger Odenberg, som menar att skadan som nu orsakas av Ryssland inte kommer att kunna repareras.

– Nej, det tror jag inte. Det här är ett steg in i en ny värld, som tyvärr inte är till det bättre.

Kort efter att den ryska invasionen inleddes i förra veckan lade Odenberg ut texten om kriget i ett inlägg på Facebook, där han föreslog flera kraftfulla sanktioner mot Ryssland som sedan dess har blivit verklighet – bland annat uteslutandet av ryska banker ur det internationella betalningssystemet Swift.

Läs mer Visa mindre