Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

SvD bryter med Novus – två veckor efter Kvartals granskning

Foto: Pontus Lundahl/TT. Kollage: Ducktape.

Svenska Dagbladets samarbete med opinionsinstitutet Novus höll ett knappt år. Nu byter man till Demoskop – drygt två veckor efter att Kvartal avslöjat fel i Novus metoder, som publicerats i SvD.

– Vi är trygga med att de undersökningar som vi har publicerat från Novus har varit bra, säger Erik Hedtjärn, tillförordnad redaktionschef på SvD.

Av Petter Ljunggren | 8 februari 2024
Petter Ljunggren är grävande journalist.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Svenska Dagbladet lämnar samarbetet med opinionsinstitutet Novus och väljer i stället ett nytt med Demoskop, meddelade SvD idag. Det sker bara drygt två veckor efter Kvartals senaste granskning av Novus metoder.

– Vi är trygga med att de undersökningar som vi har publicerat från Novus har varit bra. Det nya samarbetet handlar om att vi hittat ett nytt sätt att samarbeta inom Schibsted som vi tror mycket på, skriver Erik Hedtjärn, tillförordnad redaktionschef på SvD, i ett mejl till Kvartal.

När SvD inledde samarbetet med Novus presenterades det som en ”storsatsning på politik”. Nu avslutas det efter ett knappt år. Signalerna om att SvD avslutat samarbetet fanns redan tidigare. När Novus nyligen publicerade sin väljarbarometer för januari syntes ingenting i SvD. När Kvartal tidigare i veckan ställde frågor till SvD om detta har Erik Hedtjärn inte velat svara. Nu går tidningen alltså ut med att man bytt till Demoskop.

– Nu fick vi en möjlighet att tillsammans med Aftonbladet samarbeta med Demoskop. Att vi avslutar samarbetet med Novus är en konsekvens av det här nya samarbetet, svarar Erik Hedtjärn.

Kvartal har i flera artiklar granskat de metoder som Novus använder i sina väljarbarometrar. Granskningarna har bland annat visat att Novus fabricerat siffror i redovisningen av underlaget till väljarbarometrarna, något som fick tidigare samarbetspartnern SVT att korrigera i de metodbeskrivningar de publicerat. Även SvD har fått korrigera uppgifter i metodbeskrivningen efter Kvartals granskningar.

Att ni byter till Demoskop – har det något att göra med vad som framkommit i granskningen av Novus?
– Vi hittade ett nytt smart sätt att samarbeta inom Schibsted som är fördelaktigt för oss. Att söka den typen av samarbeten är en del av Schibsteds strategi. Vi avslutar samarbetet med Novus som en konsekvens av det, svarar Erik Hedtjärn.

Bröt ni ett kontrakt med Novus?
– Vi har valt att avluta samarbetet med Novus.

Du kan inte svara ja eller nej?
– Jag hänvisar till svaret ovan.

Kvartal har sökt Novus VD Torbjörn Sjöström för en kommentar men inte fått något svar.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.