Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Replik |

Sarnecki: Flera brister i resonemangen, Kärrholm

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid universitetet i Stockholm fotograferad på sitt kontor. Foto: Erik Ardelius / TT

REPLIK. Det behövs inte något längre svar på Fredrik Kärrholms kritik av min Kvartalartikel från den 16 september, eftersom de flesta svaren redan finns i artikeln han kritiserar. Låt mig dock påpeka några brister i hans resonemang, skriver Jerzy Sarnecki.

Av Jerzy Sarnecki | 23 oktober 2020
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 8 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Det är onekligen så att en del nationalekonomer är duktiga när det gäller metodologi. När de analyserar kriminologiska data visar det sig dock ofta att de inte förstår hur dessa data är beskaffade och de förmår därmed inte att dra korrekta slutsatser. Även bland kriminologer finns en hel del duktiga metodologer (se till exempel Nagin, 2013a, 2013b).1 Jag föredrar därför oftast de kriminologiska analyserna av brottsdata.

Till exempel hade vi fler mord, dråp och misshandel med dödlig utgång i Sverige i slutet av 1980-talet än vi har idag.

Jag förstår inte varför kunskapen – som många människor saknar – om att det inte är första gången i Sveriges historia som vi har allvarliga problem med våld, skulle betyda att man förminskar dagens problem. Till exempel hade vi fler mord, dråp och misshandel med dödlig utgång i Sverige i slutet av 1980-talet än vi har idag.2 Varför är liv som förloras i knivslagsmål mellan berusade män och genom kvinnomisshandel mindre viktiga än liv som förloras i samband med uppgörelser i kriminella kretsar?

Läs mer Visa mindre