Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Vi har fått mer pengar, mindre stress och större inflytande på jobbet

Mycket har blivit bättre, skriver Caspian Rehbinder, Timbro. Men trettio procent saknar inflytande över förläggningen av sin arbetstid. På bilden protesterar telefonister för höjd lön och bättre arbetstider. Året var 1970. Foto: Lars Groth/TT.

Caspian Rehbinder, Timbro, replikerar på Högern förstår inte klassfrågan av Susanna Birgersson. Han menar att “det ska till mycket för att överskugga att folk fått mer pengar, mindre stress, mer lärande på jobbet och större inflytande över sitt arbete.”

 

Av Caspian Rehbinder | 20 oktober 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Stöd KvartalLästid 3 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Ska man prata klass måste man prata om pengar. Pratar man om pengar är det svårt att ha en för dyster bild av Sveriges utveckling. Den genomsnittliga disponibla inkomsten år 1990 var cirka 11 000 kronor i månaden i dagens penningvärde – idag är den dubbel (efter justering för inflation). Det är förstås något fantastiskt.

Susanna Birgersson invänder. Inte för att det är några fel i berättelsen, utan för att den är otillräcklig. Vad är de extra slantarna värda om stressen ökar, om arbetet blir mer enformigt och mindre lärorikt, om man har mindre inflytande över arbetslivet? Birgersson frågar: ”Är det det enda relevanta perspektivet för högern, att folk fått mer pengar?”

Och det är det förstås inte. Naturligtvis har vi problem om tillväxten inte låter oss leva bättre liv, utan i stället gör oss mer stressade, får mer enformiga jobb och mindre inflytande på jobbet.

Läs mer Visa mindre