Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

”Här Slutar Lagen.”

Av Jens Ganman | 30 augusti 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 16 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Östersund har drabbats av flera uppmärksammade överfall på kvinnor, bland annat gruppvåldtäkter. Men när en uppgiven länspolismästare varnade kvinnor för att röra sig utomhus möttes polisen av protester. I våras reste författaren och musikern Jens Ganman genom ett snötäckt Jämtland för att ta reda på vad som – i värsta fall – tar vid där våldsmonopolet slutar.

”Här slutar lagen” – så stod det sprayat på en betongviadukt längs riksväg 87, strax före Bispgården tio mil utanför Östersund. Det var några år sedan och klottret är bortstädat nu, men det satt där så länge att många har kvar bilden på näthinnan än i dag. Jag log alltid när jag åkte förbi det lakoniska påståendet. Det fanns ju ett korn av sanning i det.

Inte för att folk är mer kriminella i Östjämtland, utan mer för att det finns få poliser här och för att utryckningstiderna är långa. Vilket inte är något nytt under solen. Det är känt sedan länge – att Jämtland, och stora delar av Norrland, är ett bakvatten, geografiskt och infrastrukturellt. 

Även kulturellt, enligt vissa.

Läs mer Visa mindre