Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Krönika |

Rädda de ukrainska barnen – från den svenska skolan

Illustration: Hans von Corswant

Utbildningsplatser på lärarprogrammet gapar nu tomma och många lärare lämnar skolan för att arbetssituationen är kaosartad och övermäktig. 

Det kanske inte är läge att på kort tid stoppa in många tiotusentals krigstraumatiserade barn i det här systemet, skriver Susanna Birgersson som förordar ukrainska skolor i Sverige. 

Av Susanna Birgersson | 27 mars 2022
Susanna Birgersson är frilansjournalist och skriver regelbundet för Kvartal.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Vi sitter på golvet bredvid ett bollhav och pratar. På onsdagar har Leos Lekland fritt inträde för ukrainska barn och deras föräldrar. Jag och mina barn har sammanstrålat med en flyktingfamilj vi känner lite grand och som vi hjälpt med en del praktiska saker. Barnen flyger ner för glatta plastrutschkanor, skjuter skumgummibollar med hydrauliska kanoner från piratskepp, de klättrar i lianer och repanordningar, och jag pratar med föräldrarna. För några veckor sedan bilade de från södra Ukraina, över gränsen, upp genom Polen, lämnade bilen och tog färjan till Karlskrona. I familjer med många barn har även männen tillåtelse att lämna Ukraina, därför har jag även fått lära känna en av de sällsynta papporna. Inget av det som hänt sedan den 24 februari hade de kunnat föreställa sig. Den ryska invasionen kom som en chock. Och nu är de plötsligt flyktingar.

De skulle gärna starta en skola här

Läs mer Visa mindre