Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Samhälle |

Vilseledande tal om att ta tillbaka demokratisk kontroll

Statsminister Magdalena Andersson (S) frågas ut av elever på Mellersta förstadsskolan i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT.

Socialdemokraterna vill begränsa friskolorna. Men i retoriken från partiet uttrycks denna ideologiska ståndpunkt som om det handlade om ”demokratisk kontroll”. De klassiska rollerna finns på plats i detta iscensatta drama, skriver Aggie Öhman som arbetar med skolutveckling.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Aggie Öhman | 30 mars 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 9 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Ta tillbaka kontrollen över skolan! Uttrycket är centralt i Socialdemokraternas skolpolitik och blir det med största sannolikhet även i årets valrörelse. Resonemanget spelar upp ett klassiskt drama där den orättmätige har kontroll. Hjälten måste ta tillbaka den för folkets och allas bästa.

Inget tyder ju på att S menar att skollagen […] med mera som styr skolors verksamhet har kommit till på odemokratiska vägar.

Vi vill steg för steg ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan”, skriver skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) i en debattartikel1, och statsministern har upprepat detta vid ett flertal tillfällen2. Men stämmer det att demokratin har tappat kontrollen? Är det någon som fått makt och fattat beslut i strid med demokratins spelregler? Inget tyder ju på att S menar att skollagen, skolförordningarna, läroplanerna, examensordningarna, associationsrätten med mera som styr skolors verksamhet har kommit till på odemokratiska vägar.

Det starka samhället

S anser att ”det starka samhället behöver ta tillbaka kontrollen över skolans utveckling från friskolekoncerner och religiösa ledare.”3

”Det starka samhället” är ett begrepp myntat av statsminister Tage Erlander (S) på 1960-talet. Erlander menade att folket förväntade sig en stor offentlig sektor och att det krävdes höjda skatter. Hans huvudmotståndare i debatten, folkpartiledaren Bertil Ohlin argumenterade för grundläggande social trygghet, men var emot höjda skatter. 4 Uttrycket refererar alltså till att det ska finnas en stor, stark offentlig sektor med kontroll över bland annat skolutvecklingen.

Läs mer Visa mindre