Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

#MeTooInceste angriper den franska elitens tystnadskultur

I en bokaffär i Paris håller en person i boken La familia grande av Camille Kouchner – som har fått tusentals att vittna om incestuösa övergrepp under hashtaggen #MeTooInceste Foto: Francois Mori/TT

Den franska kultureliten skakas återigen av en skandal sedan en av landets tyngsta intellektuella anklagats för att ha förgripit sig på sin styvson. Anklagelserna har utlöst en storm av protester mot sexuellt utnyttjande av minderåriga och tystnadskulturen – omerta – som omgärdar övergreppen. President Macron vill nu skärpa lagstiftningen, skriver Nice-baserade journalisten och författaren Agneta Liljeqvist.

Av Agneta Liljeqvist | 26 januari 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Lyssna på textenStöd KvartalLästid 6 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Det började med ett reportage i Le Monde den 4 januari. Några dagar senare släpptes boken La familia grande, där juristen och professorn Camille Kouchner berättar om övergreppen som styvfadern, Olivier Duhamel, utsatte hennes tvillingbror för när syskonen var i tonåren. Nyheten slog ner som en bomb i det franska kultur- och politikeretablissemanget, och Olivier Duhamel tvingades lämna alla sina positioner inom såväl universitetsvärlden som medievärlden. Men det var inte bara övergreppen i sig – om än så hemska – som fick fransmännen att reagera starkt, utan det faktum att vänner och bekanta – välkända intellektuella och politiker – omkring familjen hade vetat men valt att tiga.

Nu pågår en het debatt i landet om synen på sexuellt utnyttjande av minderåriga och tystnadskulturen som råder kring övergreppen. I ett uppror som lanserades i sociala medier under hashtaggen #MeTooInceste har tiotusentals vittnat om övergrepp. Och i en video som president Emmanuel Macron publicerade på Twitter säger han: ”Vi ser er, vi tror på er. Ni kommer aldrig lämnas ensamma igen.”

Läs mer Visa mindre