Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter |

Lars Vilks livskamrat: ”Vi fick gå i mörkret utan vakter”

Foto: Staffan Löwstedt / TT. Montage: Kvartal.

Polisen försökte slita isär Lars Vilks och hans livskamrat Maj. Det säger hon i Kvartals Fredagsintervju, där hon berättar om kvällen de fick gå flera kilometer i mörkret utan livvaktsskydd – och om när hon blev strandsatt mitt i natten på Kastrups flygplats.

– Vi förstod att det var en jätte vi kämpade emot, säger Maj.

Av Redaktionen  | 22 oktober 2021
ProfilLästid 3 minSkärmläsarvänlig
I korthet
I veckans fredagsintervju gästas Kvartal av den nyligen bortgångne konstnären Lars Vilks livskamrat Maj. De två blev ett par på 80-talet och deras liv förändrades drastiskt när terrornätverket al-Qaida satte ett pris på Vilks huvud 2007. Med anledning av hotbilden fick han 2010 konstant livvaktsskydd av polisen.

Enligt Maj, som lever med skyddad identitet och egentligen heter något annat, förvärrades situationen avsevärt 2018, när livvaktsskyddets ledning byttes ut. Paret fick då inte längre träffas i sina respektive bostäder.

– Då blev det kalla handen, vi fick träffas ute, på en parkbänk eller på en promenad, picknickkorgar, sitta på restaurang. Det var ju ett helt onormalt liv som man erbjöd, säger Maj.

Två dagar innan Maj skulle komma hem från utlandet för att fira jul med Lars Vilks 2018 så meddelades att han inte skulle få hämta henne på flygplatsen.

– Jag blev väl liksom strandsatt på flygplatsen, jag kom hem sent på natten och alla allmänna färdmedel hade gått, säger Maj.

– Lars försökte alla sätt att tala med de här som hade bestämt detta, för att vi tyckte det var ju väldigt kort varsel att man gjorde p

Läs mer Visa mindre