Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter |

Lars Vilks livskamrat: ”Vi fick gå i mörkret utan vakter”

Foto: Staffan Löwstedt / TT. Montage: Kvartal.

Polisen försökte slita isär Lars Vilks och hans livskamrat Maj. Det säger hon i Kvartals Fredagsintervju, där hon berättar om kvällen de fick gå flera kilometer i mörkret utan livvaktsskydd – och om när hon blev strandsatt mitt i natten på Kastrups flygplats.

– Vi förstod att det var en jätte vi kämpade emot, säger Maj.

Av Redaktionen  | 22 oktober 2021
ProfilLästid 3 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I veckans fredagsintervju gästas Kvartal av den nyligen bortgångne konstnären Lars Vilks livskamrat Maj. De två blev ett par på 80-talet och deras liv förändrades drastiskt när terrornätverket al-Qaida satte ett pris på Vilks huvud 2007. Med anledning av hotbilden fick han 2010 konstant livvaktsskydd av polisen.

Enligt Maj, som lever med skyddad identitet och egentligen heter något annat, förvärrades situationen avsevärt 2018, när livvaktsskyddets ledning byttes ut. Paret fick då inte längre träffas i sina respektive bostäder.

– Då blev det kalla handen, vi fick träffas ute, på en parkbänk eller på en promenad, picknickkorgar, sitta på restaurang. Det var ju ett helt onormalt liv som man erbjöd, säger Maj.

Två dagar innan Maj skulle komma hem från utlandet för att fira jul med Lars Vilks 2018 så meddelades att han inte skulle få hämta henne på flygplatsen.

– Jag blev väl liksom strandsatt på flygplatsen, jag kom hem sent på natten och alla allmänna färdmedel hade gått, säger Maj.

– Lars försökte alla sätt att tala med de här som hade bestämt detta, för att vi tyckte det var ju väldigt kort varsel att man gjorde på det här sättet, men det fanns ingen möjlighet, man hade bestämt sa man och så skulle det vara. 

Dagen därpå skulle Maj infinna sig på polisstationen klockan tio, berättar hon.

– Vi var ju desperata Lars och jag. Då skulle man visa oss att jag blev stämplad som säkerhetsrisk, säger hon.

Vid ett senare tillfälle hade paret varit på en middagsbjudning, berättar hon, och Lars Vilks hoppade in med Maj i livvaktsbilen och frågade om de inte kunde skjutsa henne hem. 

Svaret blev nej.

– Så han går ut och öppnar dörren för mig. Och så börjar vi att vandra Lars och jag mot min bostad. Vi går och går och vi trodde ju att de skulle följa efter, livvakterna, men det gjorde de inte, utan vi gick ensamma där i mörkret, säger Maj.

– När vi har gått en bit så säger jag till Lars att du kan lämna mig här, nu känner jag mig trygg att gå resten av vägen själv. Lars ringer då till livvakterna och frågar om de inte kan komma och hämta honom där, det var ju sent på natten, men nej, det gjorde de inte, utan man krävde av Lars att han skulle gå ensam utan vakter sträckan tillbaka till livvaktsbilen.

Därefter ska Lars Vilks ha fått en tillsägelse av polisen.

– Man hade sagt till honom att så där gör man inte. Några dagar efter så får jag besked på att jag inte får sitta i livvaktsbilen mer, utan man klassar mig som ett arbetsmiljöproblem, säger Maj.

Bara veckor innan Lars Vilks omkom var paret på en annan middagsbjudning. Maj hade druckit några glas vin och ville inte köra hem själv.

– Då ringer Lars till livvakterna och säger att ”jag ska följa Maj hem”. Då säger de att ”då ska du bara veta att det gör du på eget bevåg, vi vaktar inte”.

Maj säger att nästan all hennes och Lars Vilks tid och energi de sista åren gick åt att kämpa för att de skulle få vara tillsammans.

– Skulle de lyckas med att skilja oss åt? Men då sa Lars till mig så här, och det kommer jag aldrig att glömma, att ”vad som än sker, och vad de än gör, så kommer vi aldrig att komma ifrån varandra. Vi tillhör varandra, och det är ingen som ska lyckas att sära på oss. Det är vi två”.

Kvartal har sökt polisen, som avböjer att kommentera Majs uttalanden men hänvisar till en intervju i P1 Kultur från i januari, med den dåvarande chefen för den regionala utredningsenheten, Petra Stenkula.

– Det är ju Lars som är vår skyddsperson och som har behov av förstärkt personskydd, i form av livvaktsskydd. Och så ser det ju inte ut för hans partner, säger Stenkula bland annat i intervjun.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.