Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Är svenska högskolor och universitet genomsyrade av rasism? På Konstfack vill före detta studenter att utställningssalen "Vita havet" ska byta namn som en del i arbetet för antirasism och mångfald. Designprofessorn Sara Kristoffersson invände, vilket ledde till hård kritik, namninsamling och massmejl till alla studenter. – Vem kommer våga skriva en debattartikel igen på Konstfack om det är det här som händer?

Fler avsnitt

När filmarkollegan Theo van Gogh hittades mördad satt ett meddelande fast med en kniv på hans kropp. Ayaan Hirsi Ali stod näst på tur. Men den somaliskfödda författaren och aktivisten fortsatte att skriva och prata om de saker som engagerar henne mest. Säkerhet och trygghet för kvinnor och kampen mot religiös fundamentalism. Om detta handlar också nya boken "Villebråd".
Dubbelmordet på åttaåriga Mohammed Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svensson blev ett trauma - såväl för staden Linköping som hela landet. I 16 år vände polisen på varje sten för att hitta mördaren. Och polisprofessorn Leif GW Persson utfäste en belöning på 1 miljon till den som kunde bidra till en lösning. Inte förrän släktforskaresset Peter Sjölund kom in i utredningen kunde mördaren hittas. Men någon GW-belöning blev det inte. "Lite snopet", säger Peter Sjölund.
Sverige har gått upp i topp i Europa vad gäller dödligt skjutvapenvåld. Och på bara två dagar sköts ytterligare tre personer ihjäl i utanförskapsområden i Göteborg och Stockholm. Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet, tror att vi har passerat ett slags "tipping point" när det gäller de grovt kriminella nätverken. Men Manne Gerell tror ändå att det är möjligt att begränsa de kriminella gängens allvarliga hot mot samhället.
Vi talar om en vårdskuld, som har byggts på ytterligare under coronapandemin. Hur ska det gå till att beta av de mer än 100 000 operationer och behandlingar som har blivit uppskjutna? Den här frågan tar vi oss an i Fredagsintervjun special med Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro och Region Stockholms finansregionråd Irene Svenonius.
Södertälje har längre än någon svensk stad hanterat en stor invandring. Nästan 60 procent av invånarna har utländsk bakgrund, majoriteten av dem i Mellanöstern. För tio år sedan drogs Södertälje med enorma problem: grov brottslighet, dåliga skolresultat och galopperande utgifter för socialbidrag. Under Boel Godners styre har utvecklingen vänt. Finns något för andra kommuner att lära?
Fler avsnitt