Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Politik |

Integrationsutredningen som försvann

Mona Sahlin när hon var integrationsminister 2004. Foto: JESSICA GOW /TT

För första gången berättar Integrationspolitiska maktutredningens ledare, Anders Westholm, i intervjuform om hela händelseutvecklingen kring det mediala angrepp som riktades mot utredningen 2003 – ett angrepp som slutade med att den dåvarande integrationsministern, Mona Sahlin, lade ner utredningen och initierade en ny, ledd av Westholms främsta kritiker, Masoud Kamali. Frilansjournalisten Håkan Lindgren intervjuar.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Håkan Lindgren | 14 juni 2022
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Profil Inlästa texterLästid 13 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Integrationsutredningen tillsattes av Socialdemokraterna år 2000, med uppdraget att ”beskriva och förklara fördelningen av makt och inflytande mellan invandrare och infödda”.

”Varför är det som hände för 15–20 år sedan relevant i dag?”, skrev den liberala ledarskribenten Sakine Madon om det politiska beslutsfattandet kring utredningen (UNT 2020-01-05). ”Svaret är att det fick betydelse för hur integrationspolitiken utvecklade sig.” Hon tillägger: ”Rationella argument och empiri offrades till förmån för polarisering och identitetspolitik. Tonläget i integrationsdebatten skrämde iväg forskare och öppnade fältet för populism.”

Läs mer Visa mindre