Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Krönika

I väntan på palatskuppen

Illustration: Hans von Corswant

Förspelet till invasionen mot Ukraina ger en besk eftersmak. Det går inte att frigöra sig från intrycket att de europeiska ledarna som ryckte ut på sina Moskvaresor bara var statister i den pjäs där Putin sedan länge hade manuset färdigt, skriver Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Jörgen Huitfeldt | 27 februari 2022
Jörgen Huitfeldt är chefredaktör på Kvartal.
Profil Inlästa texterLästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I den relativt nya Netflix-filmen Munich: The edge of war får vi följa Neville Chamberlain inför och under hans berömda möte 1938 i München med Hitler, Mussolini och Daladier. På planet tillbaka är den brittiske premiärministern belåten. Han har nämligen inte nöjt sig med eftergiftsavtalet där Tjeckoslovakien tvingades avstå stora delar av sina västra gränsområden till Tyskland. Han har också insisterat på ytterligare ett möte med den tyske führern på tu man hand. Där har han förmått Hitler att skriva under ytterligare ett avtal: en symbolisk överenskommelse som ”stadgar” att Tyskland och Storbritannien är överens om att aldrig gå i krig mot varandra igen. Peace in our time, ni vet.

Eftersom alla vi som ser filmen idag vet vad som hände sedan, framstår Chamberlains försök som både patetiska och naiva.

Läs mer Visa mindre