Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Har brottsligheten ökat?

Polis i Rosengård . Foto: Johan Nilsson/TT

Har brottsligheten ökat? Vem vet – Brottsförebyggande rådet kan i alla fall inte svara på det. Kvartal gav Ludde Hellberg i uppdrag att ta fram siffror över brottsutvecklingen i Sverige. Det visade sig att anmälningar av så kallade brott mot person har ökat med över 430 procent sedan 70-talet, bland annat. Denna artikel har korrigerats och fått ett tillägg som kan läsas längst ner. 

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Ludde  Hellberg | 15 oktober 2020
Ludde Hellberg är Kvartals vd.
Profil Inlästa texterLästid 9 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Det är inte helt lätt att få ihop närmast daglig medierapportering om skjutningar och sprängningar med uppgifter om att den våldsamma brottsligheten i Sverige har minskat, vilket svenska kriminologer ibland säger.1 Framförallt inte då termerna ”skjutningar” och ”sprängningar” inte ens användes i Sverige för tio år sedan. För tio år sedan fanns heller ingen rapportering om att barn så unga som åtta år rekryteras in i gängkriminalitet2 i så kallade utsatta områden – ytterligare ett begrepp som inte användes i början av 2010-talet.

Val av tidsperioder avgör kurvans lyft

Så hur ligger det egentligen till – har brottsligheten ökat?

Tittar man på det totala antalet anmälda brott per 100 000 invånare så har det mellan 1976 och 2018 skett en total ökning med 55 procent.3 Går man i stället bara tio år tillbaka, och jämför 2008 med 2018, så är ökningen bara drygt två procent.4

Totalt antal anmälda brott,per 100 000 invånare
Totalt antal anmälda brott, per 100 000 invånare

I dessa siffror syns alla polisanmälningar för alla brottstyper. Både de brott som omfattas av brottsbalken – exempelvis mord, misshandel, stöld och bedrägeri – och de brott som regleras i specialstraffrätten, exempelvis trafik- och narkotikabrott. Enligt det här sättet att räkna är det tydligt att brottsligheten överlag har ökat kraftigt sedan mitten på 70-talet, men inte sedan 2010-talets början.

Läs mer Visa mindre

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.