Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

I intervjuserien om den låsta migrationsfrågan inleder Ashkan Fardost, föreläsare och kemidoktor. Om varför han motsätter sig uppfattningen om ett Sverige genomsyrat av rasism.

Fler avsnitt

Betlehem Isaak har levt i skuggan av sin far, journalisten Dawit Isaak, som i veckan har suttit fängslad i hemlandet Eritrea i tjugo år. Dottern vill viga sitt liv åt att arbeta med mänskliga rättigheter och tror att hon kommer att få återse sin pappa. Hon är idag nöjd med hur svenska myndigheter arbetar för Dawit Isaaks frigivning, men säger att det var ”väldigt väldigt slött” under de första åren efter gripandet.
Ann Heberlein var känd som en spetsig men respekterad forskare och skribent i stora dagstidningar som DN och Sydsvenskan. Hon var författare till flera böcker varav en skulle filmatiseras. Under 2016, efter att hon gått ut i flera infekterade debatter, tappade hon snabbt uppdrag efter uppdrag och så småningom även sitt jobb på Lunds universitet. I boken "Fallet" försöker hon förstå vad som hände.
Runt om i världen spanar astronomer mot universum i jakt på livstecken. Hittills har de kammat noll, och astronomen Erik Zackrisson vid Uppsala universitet säger i Fredagsintervjun att han är helt bekväm med att resultatet av hans forskning blir att människan och andra biologiska livsformer inte finns någon annanstans. Han säger också att sökandet efter liv i rymden tycks ha förlorat mycket av det tabu som har funnits bland astronomer.
Under paraplyet (i dubbel bemärkelse) Stockholms bokhelg gjorde Kvartal fyra intervjuer med bokaktuella författare. Platsen: restaurang Hasselbackens trädgård på Djurgården i Stockholm. I denna specialutgåva av Fredagsintervjun möter ni Kjell Asplund, som skrivit boken Fuskarna, Erik Fichtelius, Äkta nyheter, Stefan Krakowski, Incel – om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris och Anna Lindman som skrivit Sekten, ett reportage om Knutby Filadelfia. De intervjuas av Jörgen Huitfeldt och Staffan Dopping.
Stefan Löfvens aviserade sorti kom som en överraskning – även internt. Vad händer nu med Socialdemokraterna? Och vem ska få det att hända?
Fler avsnitt