Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

I intervjuserien om den låsta migrationsfrågan inleder Ashkan Fardost, föreläsare och kemidoktor. Om varför han motsätter sig uppfattningen om ett Sverige genomsyrat av rasism.

Fler avsnitt

Alla politiska turer om de svenska pensionerna gör förre FP-ministern Bo Könberg bekymrad. – Det är ganska trist det som pågår, men jag hoppas att partierna drar någon slutsats av det som har hänt. Bo Könberg ledde den grupp som skapade det nuvarande pensionssystemet, och det är fortfarande en reform som fyller honom med stolthet. Systemet och pensionsgruppen har fungerat väl fram till för något år sedan. Men om den ska bestå kräver det att partier inte gör som Socialdemokraterna gjorde förra hösten, säger Bo Könberg.
Hur stor konstnärlig frihet kan dokumentärfilmare tillåta sig? Kvartals granskning av den hyllade SVT-dokumentären Sabaya har återaktualiserat den välbekanta frågan. Eftersom publiken ofta reagerar på ett liknande sätt – oavsett om det är en dokumentär eller en journalistisk granskning den tar del av – måste rågången kanske tydliggöras. Eller? Med utgångspunkt från exemplet Sabaya, som fördjupas med hjälp av Ekots mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén, diskuterar Jörgen Huitfeldt frågan om dokumentären och sanningen med SVT:s dokumentärchef Axel Arnö.
Vi har vant oss vid braskande rubriker om unga män som skjuter varandra till döds. Inte sällan på öppen gata inför många vittnen. Tidigare har detta oftast skett i storstädernas utanförskapsområden. Men hittills i år kan en oroande trend skönjas: Omkring hälften av dödsskjutningarna har ägt rum i mindre eller medelstora städer orter som Kalmar, Örebro och Eskilstuna. Har gängvåldet spritt sig till hela Sverige? Med Peter Torstensson, poliskommissarie, Katarina Gunnarsson, reporter SR, Lasse Wierup, kriminalreporter på Di och Manne Gerell, docent i kriminologi.
Författaren och journalisten David Goodhart uppfann begreppen Anywheres och Somewheres och blev världsberömd. Här förklarar han hur EU-invandrare från östländer kunde väcka ont blod i Storbritannien, trots att de hade jobb. Han varnar för fixeringen vid universitetsstudier och analytisk förmåga – det är människor med praktisk och emotionell intelligens som samhället behöver mest idag, menar han. David Goodhart tror att Sverigedemokraterna hamnar i regeringen till slut, och ger ett oväntat tips till integrationspolitikerna.
Arkeologen Jonathan Lindström har skrivit en tegelsten om Sveriges historia. Han vill slå sönder dagens fördomar och visa det grundläggande mänskliga – förmågan till anpassning och viljan att lösa problem med teknologiska eller sociala verktyg. Hans bok Sveriges långa historia: människor, makt och gudar under 14 000 år berättar om en ofta grym tillvaro; ungefär var femte person beräknas ha dött genom våld. Av alla perioder som passerat säger Jonathan Lindström att han inte skulle ha velat leva i någon annan tid än den vi har nu.
Fler avsnitt