Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Fredagsintervjun17 september 2021

Fallet Ann Heberlein

Laddar ...
Ann Heberlein var känd som en spetsig men respekterad forskare och skribent i stora dagstidningar som DN och Sydsvenskan. Hon var författare till flera böcker varav en skulle filmatiseras. Under 2016, efter att hon gått ut i flera infekterade debatter, tappade hon snabbt uppdrag efter uppdrag och så småningom även sitt jobb på Lunds universitet. I boken "Fallet" försöker hon förstå vad som hände.

Fler avsnitt

Fredagsintervjun2 december 2022

Det stora problemet är om man börjar självcensurera

Laddar ...
Jan O. Jonsson är sociologen som undersökt integrationen på djupet. Vad skiljer och förenar ungdomar med svensk och utländsk bakgrund? I en omfattande studie har han och hans kolleger analyserat synen på allt från sex till våld. Och hur ser ungdomar på framtiden?

Fredagsintervjun25 november 2022

Det var några som aldrig accepterade att hon blev vald

Laddar ...
Nyamko Sabuni lyckades inte läka såren i de splittrade Liberalerna. Nu stormar det även kring den nye ledaren Johan Pehrson. ”Brun sörja” har han kallat samarbetspartiet Sverigedemokraterna. Juno Blom var partisekreterare och känner dem båda. Nu berättar hon för första gången om sina upplevelser. Juno Blom vill sätta sakfrågorna främst och ser likheter mellan januariavtalet och Tidöavtalet. Men kan ett parti verkligen ignorera väljare som flyr? Och vilket ansvar har Liberalerna gentemot de nya väljarna från höger?

Fredagsintervjun18 november 2022

Ibland måste man smutsa ner händerna

Laddar ...
Liberalerna är trots sin blygsamma storlek ett parti som länge varit tydligt splittrat i två falanger – med åtskilliga stormar som följd. Mats Persson tillhör det vinnande laget som velat att partiet ska stå tydligt på den borgerliga sidan, även om kostnaden är ett nära samarbete med Sverigedemokraterna. Nu tronar doktorn i ekonomisk historia från Lunds universitet högst upp i utbildningsväsendets hierarki. Hur vill han använda makten över högskolor och universitet? Och vad innebär det paradigmskifte som den nya högerregeringen så ofta talar om på det området?

Fredagsintervjun11 november 2022

SD lär sig Regeringskansliet så de kan ta över 2026

Laddar ...
Lena Hallengren är efter valförlusten Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen och riktar hård kritik mot Ulf Kristerssons regering för det som hon beskriver som brutna vallöften. Hon säger att Sverigedemokraterna inte kommer att nöja sig med att vara stödparti till en borgerlig regering och nu får de lära sig hur Regeringskansliet fungerar ”så att de kan ta över 2026”. Lena Hallengren försvarar både Stefan Löfvens och Morgan Johanssons ord om faran med SD:s inflytande, men understryker att den nya regeringen har demokratisk legitimitet.

Fredagsintervjun4 november 2022

Vi kommer att få se mer kravaller

Laddar ...
Efter att ha levt 25 år som missbrukare hittade Victor De Almeida kraften att börja ett nytt liv. Han utbildade sig till behandlingsterapeut och hjälper nu unga män som fastnat i missbruk och kriminalitet. Även om han förstår varför pendeln svängt mot ”hårdare tag och skärpta straff” ser han en stor risk för att följden blir en stegrad konfliktnivå.
Fler avsnitt