Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Ann Heberlein var känd som en spetsig men respekterad forskare och skribent i stora dagstidningar som DN och Sydsvenskan. Hon var författare till flera böcker varav en skulle filmatiseras. Under 2016, efter att hon gått ut i flera infekterade debatter, tappade hon snabbt uppdrag efter uppdrag och så småningom även sitt jobb på Lunds universitet. I boken "Fallet" försöker hon förstå vad som hände.

Fler avsnitt

För knappt tre veckor sedan rycktes hennes livskamrat Lars Vilks bort i en våldsam krasch på motorvägen vid Markaryd. I Fredagsintervjun berättar ”Maj” om hur terrorhot förändrade parets liv, om när polisens livvaktsgrupp såg henne som ett arbetsmiljöproblem och om sin besvikelse över att paret aldrig fick möjlighet att leva ihop. ”De slet oss isär.” Just nu förbereder Maj Lars Vilks' begravning. Maj är ett fingerat namn.
Vipeholm i Lund var Sverigens enda specialsjukhus för det som förr i tiden benämndes "sinnesslöa idioter". Under andra världskriget börjar dödstalen på Vipeholm att stiga drastiskt. Journalisten Thomas Kanger bestämmer sig, nästan 80 år senare, för att vända på varje sten för att ta reda på vad som hände: Vad dog de av? Och varför dog de? Nu är han övertygad om att ha hittat svaret.
Lars Calmfors har befunnit sig nära makten i ett halvt sekel. I Fredagsintervjun berättar han om hur rasande förre finansministern Anders Borg blev över en rapport från Finanspolitiska rådet, ”jag tycker att han gick över gränsen där”. Calmfors har stor respekt för nuvarande finansministern och tillägger att Magdalena Andersson är mer kompetent än de flesta statsministrar som Sverige har haft. Och Lars Calmfors berättar också att utan mamma Wera, som var en av Sveriges första kvinnliga civilekonomer, hade nog yrkesbanan blivit en annan.
När politikerna i högt tempo skärper straff och stärker polisen kommer det förr eller senare få konsekvenser för Kriminalvården. Till Sveriges fängelser väntas långt fler och något grövre brottslingar komma. Hur tänker myndighetschefen Martin Holmgren kring de kriminalpolitiska vindar som blåser nu? Och hur ska Kriminalvården klara av att snabbt skala upp verksamheten utan att varken tumma på säkerheten eller på själva behandlingens kvalitet?
Betlehem Isaak har levt i skuggan av sin far, journalisten Dawit Isaak, som i veckan har suttit fängslad i hemlandet Eritrea i tjugo år. Dottern vill viga sitt liv åt att arbeta med mänskliga rättigheter och tror att hon kommer att få återse sin pappa. Hon är idag nöjd med hur svenska myndigheter arbetar för Dawit Isaaks frigivning, men säger att det var ”väldigt väldigt slött” under de första åren efter gripandet.
Fler avsnitt