Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
|

Expertpanelen: Går det bra för svensk ekonomi?

Av Kvartal  | 18 augusti 2018
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Valrörelsen surrar av motsägelsefulla besked, lösryckta siffror och anekdotisk bevisföring. Men det är relevanta fakta och en korrekt analys som är en förutsättning för en seriös debatt. I en serie poddavsnitt går Kvartal med hjälp av en rad experter på djupet med valrörelsens viktigaste och mest komplicerade frågor. Först ut är ekonomin. 

Kvartals nya poddankare Staffan Dopping har samlat tre ekonomer: John Hassler, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting, och Tino Sanandaji, ekonomie doktor och debattör. Samtalet kan höras här.

”Jag tittade på tillväxttakten per capita 2017 och Sverige hade näst lägst tillväxt när det gäller BNP per capita i hela EU.”

Den första frågan vi ställer till veckan expertpanel är såklart: Går det bra för Sverige?

Svaren från panelen står en bra bit ifrån den bi

ld som både regeringen och en stor del av medierna ställt sig bakom den senaste tiden, nämligen att Sveriges ekonomi är ”urstark” eller ”går som tåget”.

Det går inte bra för Sverige, menar professor John Hassler: 

– Arbetslösheten är visserligen låg eftersom vi befinner oss i en högkonjunktur, men i det längre perspektivet är inte konjunkturfluktuationerna särskilt viktiga. Det viktiga är att kunna hålla en skaplig tillväxt under längre tid. Ekonomi är inte ett kortdistanslopp, det är ett medeldistanslopp och jag tycker det delas ut alldeles för många spurtpris.

Annika Wallenskog vill nyansera: 

– Vi är inne i en högkonjunktur, vi har haft ett budgetöverskott i de offentliga finanserna och vi har en tillväxt när det gäller BNP. Men tittar man på BNP per capita så ser det inte lika starkt ut.  Och samtidigt ligger vi efter i offentliga investeringar.

– Sverige har problem med den låga tillväxten per capita, säger Tino Sanandaji.

– Det är ingen liten detalj – det är det centrala måttet på ekonomin, lika viktigt som alla andra mått tillsammans. 

– Jag tittade på tillväxttakten per capita 2017 och Sverige hade näst lägst tillväxt när det gäller BNP per capita i hela EU, säger John Hassler. Han berättar också att i historiskt perspektiv befinner vi oss i en av de sämsta perioderna någonsin, sämre än under de dåliga åren på 1970- och 80-talet. 

”Det är exempelvis inte någons fel att de privata skulderna har ökat, men det är ett enormt problem. Det blir ett enkelt tankefel att föreställa sig att om det inte är någons fel finns heller inget problem.”

Vad har hänt med tillväxten i Sverige – och i vår omvärld? Har idéerna tagit slut? Är det svårare att hitta sätt att öka produktiviteten? Är tjänstesektorn svårare att få produktiv än varusektorn?

Det finns flera olika möjliga förklaringar och under en dryg timme går vår expertpanel igenom de olika alternativen. Även bostadsförsörjningen, statsfinanserna, demografin, arbetsmarknaden och läget på de finansiella marknaderna kommer upp till diskussion. Klarar statsfinanserna en ny kris? Klarar hushållen en nedgång på bostadsmarknaden? 

– Vi borde egentligen skippa att ställa frågan vems fel saker och ting är, säger Tino Sanandaji.

– Det är exempelvis inte någons fel att de privata skulderna har ökat, men det är ett enormt problem. Det blir ett enkelt tankefel att föreställa sig att om det inte är någons fel finns heller inget problem. 

– Jag tror att i alla fall merparten av partierna är man ganska överens om vad som behöver göras säger John Hassler. 

– Bostadsförsörjningen måste ordnas, problemen i kommunerna måste åtgärdas, vi måste fixa skattesystemet. Det handlar om att skapa ett politiskt klimat där det blir intressant att fokusera på de långsiktiga frågorna. Det behövs nog en ordentlig kris tyvärr för att göra att folk tänker lite längre. Som efter 90–talskrisen då man var överens om att hitta en ny svensk modell.

”Alla politiker ska fixa saker. De säger att de ska fixa vården och skolan och då förväntar sig folk att allt ska bli bättre.”

Annika Wallenskog saknar långsiktiga perspektiv:

– lbland kan jag känna att politiken i dag mest är kvartalsekonomi. Alla politiker ska fixa saker. De säger att de ska fixa vården och skolan och då förväntar sig folk att allt ska bli bättre. Man kan inte gå ut och lova att det ska bli mer of the same. 

– Politiken har infantiliserats, avslutar Tino Sanandaji.

– Då är det upp till väljare att ställa rätt frågor. Den seriösa debatten förs i dag inte av politiker utan av välinformerade väljare.

– Fråga politikerna direkt – hur kan ni påstå att det går så bra för Sverige?

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.