Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter |

Danmarks migrationsminister: Svenska S har inte kritiserat vår asylpolitik

Danmarks utlännings- och migrationsminister gästar denna vecka Kvartals fredagsintervju. Foto: TT. Montage: Kvartal.

De danska Socialdemokraterna har anklagats för att driva en cynisk och inhuman migrationspolitik, särskilt idén om att upprätta asylcenter i Afrika. Men svenska S, som länge haft ett högt tonläge om SD:s migrationslinje, har varit påfallande tysta i frågan. När de nordiska systerpartierna nyligen möttes för att diskutera migrationsfrågan hördes ingen kritik från svenskt håll, säger Danmarks utlännings- och migrationsminister i Kvartals Fredagsintervju.

– Jag hoppas att vi kan inspirera andra länder till olika slags lagförändringar, säger Mattias Tesfaye.

Av Kvartals  redaktion | 4 februari 2022
Stöd KvartalLästid 3 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Förra året röstade danska folketinget, på initiativ av regeringspartiet Socialdemokraterna, igenom en lagändring som ska möjliggöra upprättandet av asylcenter utanför Danmarks gränser, exempelvis i Afrika. Möjliga partnerländer som nämnts är bland annat Kenya, Uganda, Rwanda, Etiopien och Burkina Faso. I jämförelse med de andra nordiska ländernas migrationspolitik är det ett radikalt förslag, som i praktiken innebär att Danmark, med undantag för kvotflyktingar, ska sluta ta emot asylsökande. Personer som tar sig till Danmark för att söka asyl ska transporteras till tredjelandet, där de ska bo både under asylprocessen och i det fall de beviljas uppehållstillstånd.

Idén om asylcenter har mött hård kritik, bland annat från den norske socialdemokraten och toppdiplomaten Jan Egeland, som kallat den för ”det mest snåla, småaktiga och hycklande jag sett”, och sagt att Danmarks migrationspolitik nu är att betrakta som ”ett skräckexempel”.

Läs mer Visa mindre