[email-form language="sv" id=529]

Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Nyheter |

BBC avpublicerar intervju efter Kvartals Sabaya-granskning

Det brittiska publicserviceföretaget BBC väljer nu att avpublicera en längre intervju med dokumentärfilmaren Hogir Hirori, efter Kvartals avslöjanden om hans film Sabaya.

Samtidigt meddelar SVT att dokumentären får ligga kvar på SVT Play utan att klippas om. Man kommer inte heller att informera tittarna om att en av filmens bärande scener inte är autentisk – ett beslut som SVT låtit regissören själv fatta.

– Jag och Hogir har haft diskussioner om huruvida man ska sätta in en disclaimer. Jag tycker att det vore klädsamt om han gjorde det, men vi kommer inte att göra det mot filmarens vilja i det här fallet, säger Axel Arnö, dokumentärchef på SVT och ansvarig utgivare för Sabaya.

Av Ludde  Hellberg | 6 juli 2022
Ludde Hellberg är undersökande journalist och Kvartals vd.
ProfilLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
I slutet av maj publicerade Kvartal en stor granskning av dokumentärfilmen Sabaya, som fått en lång rad priser, bland annat på den svenska Guldbaggegalan och på den internationellt tunga Sundancefestivalen.

Dokumentären visar hur två män under dramatiska former räddar yazidiska kvinnor från Islamiska staten ur det ökända al Hol-lägret i Syrien. Den första delen av Kvartals granskning visar bland annat att filmens manliga huvudpersoner i flera fall hade tvingat kvinnorna att lämna ifrån sig sina barn, och lurade dem att de ska få återförenas med dem senare. Någonting som inte framgår av dokumentären.

I den andra delen av granskningen visade Kvartal att flera av filmens bärande scener är fabricerade – bland den allra mest dramatiska scenen, där den kvinnliga huvudpersonen Leila tas ur lägret under en nattlig fritagningsräd. Kvartals granskning visar att Leila fritogs innan regissören Hogir Hirori först träffade henne, och att scenen därför måste ha spelats in med en annan kvinna, vilket regissören har erkänt.

Ändå har Hogir Hirori i en intervju med brittiska BBC i detalj beskrivit hur det gick till när han var med om Leilas fritagning.

Läs mer Visa mindre