Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Krönika

Slänga pengar på problem – ingen trollformel

Illustration: Hans von Corswant

Vi har hört det otaliga gånger: En politiker som ställd inför ett samhällsproblem börjar rabbla olika miljardbelopp som ska satsas. Men brist på pengar är sällan den enda, eller ens den främsta, orsaken till problem och att satsa pengar utan att försäkra sig om att de verkligen används rätt är oansvarigt.

Av Jörgen Huitfeldt | 7 mars 2021
Jörgen Huitfeldt är chefredaktör på Kvartal.
ProfilLästid 5 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Jag skulle vilja inleda den här krönikan med att berätta en kort saga.

Det var en gång en bonde som odlade tomater och som hade två barn, en son och en dotter. En dag på våren satte han sig ned med dem och berättade att han började känna sig gammal och därför ville ta reda på vem av dem som mest förtjänade att ärva gården. ”Ni ska båda få hundratusen kronor var och disponera varsin halva av vår odlingsbara mark. Uppgiften är att under säsongen odla så många och så stora tomater som möjligt.”

Sagt och gjort. Sonen och dottern valde lite olika vägar och metoder för att få så många och så stora tomater som möjligt på sin odlingsplätt. Några månader senare stod dottern med en blomstrande odling medan sonen bara hade vissna plantor. Båda hade gjort av med alla sina pengar.

Denna saga illustrerar en sjuka i det svenska politiska samtalet: Att en satsning – i detta fall hundratusen kronor per barn – är det samma som att göra något åt ett problem. I detta fall att förvandla en tom åker till en blomstrande tomatodling.

Läs mer Visa mindre