Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Gästkrönika

Antidemokraten Trump – i en klass för sig

Kålsuparteorierna där Donald Trump jämförs med andra politiker som ifrågasatt valresultat eller på annat sätt betett sig tvivelaktigt är farliga. Trump är en antidemokrat med fascistoida instinkter som har försökt kasta USA:s lagliga regering över ända. Därför bör han entydigt fördömas, skriver gästkrönikören Mikael Sandström.

Av Mikael Sandström | 10 januari 2021
Mikael Sandström är konsult och samhällsdebattör. Han var tidigare statssekreterare i Alliansregeringen och är fritidsengagerad politiker (M).
ProfilLästid 5 min Skärmläsarvänlig
I korthet
På sina håll görs försök att relativisera Trumps agerande, till exempel genom att lyfta fram demokrater som ifrågasatt Trumps seger 2016 och som hävdat att hans, eller för den delen George W. Bushs, presidentskap har varit illegitimt. Det går dock inte att jämföra dessa på samma dag. Det är inte en gradskillnad utan en artskillnad mellan att ifrågasätta den politiska legitimiteten för en president som valts av en minoritet och att vilja undanröja ett valresultat. Jag anser till exempel att den nuvarande svenska regeringen har svag legitimitet, eftersom den tillkommit genom den märkliga JÖK:en, men jag skulle aldrig ifrågasätta att den är vår lagliga regering.

I en demokrati får man tycka, tänka och säga nästan vad som helst. Nästan!

Det är just det som är problemet med dem som fortfarande vägrar att entydigt fördöma Trump. I en demokrati får man tycka, tänka och säga nästan vad som helst. Nästan! Gränsen för vad som får sägas överskrids när man vägrar följa lagligen fattade beslut eller till och med uppmanar till våld för att undergräva den lagliga ordningen.

Läs mer Visa mindre