Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Kultur |

Wold i stället för vetenskap

Moralpolitik i vetenskaplig dräkt? Agnes Wold, Emma Frans och Anders Tegnell. Fotomontage. Foto:TT/Volante

Vi har under pandemin vant oss vid experter som säger att de andra arbetar utifrån en ideologisk grund. Vi, å andra sidan, följer med kyligt huvud vetenskapen. Men hur faktabaserade är egentligen Agnes Wold, Emma Frans och Anders Tegnells ställningstaganden? Kulturskribenten Lapo Lappin synar hur av medierna upphöjda folkbildare blandar ihop etik med naturvetenskap.

Av Lapo Lappin | 15 april 2021
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
Lyssna på textenStöd KvartalLästid 13 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Faktabaserad. Ordet har förekommit otaliga gånger sedan pandemin bröt ut i fjol. Den har fått stå för den väsentliga skillnaden mellan Sverige och resten av världen. Vi är faktabaserade; de – de andra – är ovetenskapliga.

Men vid en närmare anblick på den svenska pandemihanteringen framstår den snarare som genomsyrad av ideologiska, politiska och etiska ställningstaganden. Företrädare för pandemihanteringen verkar samtidigt ha en världsbild där det finns vattentäta skott mellan fakta och värderingar.

Denna inre motsägelse i den svenska självberättelsen har inte minst präglat tre av den svenska pandemihanteringens viktigaste berättarröster – statsepidemiologen Anders Tegnell, bakteriologiprofessorn Agnes Wold och epidemiologen Emma Frans.

Läs mer Visa mindre