Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Krönika |

Vi vet ingenting om barn och corona

Illustration: Hans von Corswant

Medan Sverige gör en plågsamt utdragen svängning i frågan om munskydd och andra restriktioner så kan vi titta på en lite mindre U-sväng som redan har genomförts: den om förskolorna.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Ola Wong | 13 december 2020
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
Profil Inlästa texterLästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet

Sjuksköterskan på 1177 lät irriterad när vi ringde den 11 november. ”Om ni vet att barnen har corona så kan jag inte ge er något råd!” Vi förstod av henne att det hade varit enklare om vi inte testat barnen. För hon hade massor av råd för behandling av femåringar och spädbarn med hög feber.

”Men vi vet ingenting om barn och corona!”

Hon frågade hur vi kunde ha testat barnen. Det är ju inget Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Nu hamnade vi på defensiven. Vi gjorde det privat och för flera tusen kronor, kröp det fram. För att kunna släppas in i Norge och träffa äldre släktingar. Om vi har testat positivt under de senaste sex månaderna bedömer norska myndigheter oss som säkra. Annars spärrar de in oss på ett karantänhotell.1 Och utan test kan vi ju inte veta om barnen har haft covid-19, eller om det var vanlig feber. Men sistnämnda sa vi inte.

Om vi inte hållit barnen hemma skulle en förskolefröken ha suttit med femåringen när han plötsligt utvecklade hög feber.

På marknivå i Stockholm har det und

Läs mer Visa mindre