Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Samhälle |

Välj förnuft på lång sikt i IS-debatterna

Foto: Ivor Prickett / NY TIMES / TT
Av Krister Thelin | 8 april 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
I korthet Stöd KvartalLästid 14 min
I korthet

/ I Mellanöstern finns ett antal före detta IS-aktiva svenska medborgare nu i främst kurdisk fångenskap. I stället för att försöka skapa en särskild internationell tribunal bör Sverige inom EU:s ram se till att brottsundersökningar sätts i gång och att en särskild EU-domstol på plats får behandla alla EU-medborgares processer.

I Staffanstorp har den lokala politiska majoriteten idkat symbolpolitik i IS-frågan på ett sätt som strider mot regeringsformen. Detta bör med kraft fördömas av de aktuella partiernas riksorganisationer.

Slutligen ligger Sverige efter många andra länder i det att samröre med och deltagande i terroristorganisationer inte är kriminaliserat. Så bör ske, men inte genom att anta det regeringsförslag som underkänts av Lagrådet.

Hur ska IS-terrorister behandlas? Frågan dominerar debatten och lär göra detta länge än. I Sverige har grovt räknat tre aspekter av IS-frågan uppmärksammats. Den första berör hur tillfångatagna IS-terrorister bör hanteras av rättsväsendet. Den andra utgår från lokalpolitikern Christian Sonessons krav på kommunal särbehandling av IS-återvändare. Den tredje sätter fokus på om och hur samröre med en terroristorganisation ska kriminaliseras. Gemensamt för de tre frågorna är att eftertanke och förnuft leder längre än symbolpolitiska utspel.

Läs mer Visa mindre