Pengarna hämtades ur Fastighetsverkets låneram för renovering av kvarteret Lejonet i centrala Stockholm. Där ligger bland annat UD. Men också Sagerska palatset, sedan 1990-talet tjänstebostad för landets statsminister. Hen med familj är de enda fysiskt boende i hela kvarteret. För närvarande är det Magdalena Andersson, som flyttade in i december 2021.
Uppmärksamheten kring Villa Loviseberg var stor redan vid Fastighetsverkets uppseendeväckande köp. Än större blev intresset några månader senare, då det gick skilsmässorykten kring kronprinsessparet, något som Hovet dementerade.
Till förvirringen bidrog att Fastighetsverket var förteget om vem som egentligen skulle bo i statens nyinköpta lyxvilla. Men det besked som i vintras cirkulerade bland personer med insyn var tydligt – det handlade om statsministern när hen måste evakueras från Sagerska palatset.
– Det var ingen exklusiv information, säger en källa till Kvartal.
Till förvirringen bidrog att Fastighetsverket var förteget om vem som egentligen skulle bo i statens nyinköpta lyxvilla. Men det handlar alltså om statsministern – när Sagerska palatset renoveras.
– Vi köpte Villa Loviseberg för att ha beredskap för en evakueringskedja i samband med renoveringen av kvarteret Lejonet, där Sagerska ligger. Vi måste ligga i framkant, man kan inte skaffa en ersättningsbostad när det är dags för flytt, säger Peter Wallin, direktör vid Statens fastighetsverk.
Reinfeldt fick bo i lägenhet
Peter Wallin säger att han varken kan bekräfta eller dementera uppgiften om statsministern eftersom det inte har kommit några beslut från Regeringskansliet om boende.
Helt klart var Fastighetsverket tidigt ute. Någon ombyggnadsstart i Kvarteret Lejonet blir enligt uppgift inte aktuell förrän våren 2024. Förseningen beror dels på pandemin. Men också på att UD inte vill att området ska vara byggplats under Sveriges ordförandeskap i EU våren 2023.
Göran Persson var den förste statsminister som tog tjänstebostaden Sagerska palatset i bruk när han tillträdde 1996. Han efterträddes av moderatledaren Fredrik Reinfeldt 2006. Även under den sistnämndes ämbetsperiod gjordes en renovering av Sagerska palatset. Tillsammans med familjen blev han evakuerad under sju månader år 2011 så att tjänstebostaden kunde byggas om. Vid enstaka tillfällen dessförinnan vittnade Fredrik Reinfeldt om att Sagerska, hur fint det än var, hade en och annan praktisk brist för en barnfamilj. Före renoveringen 2011 var ventilationen så dålig att brandkåren ryckte ut när familjen Reinfeldt rostade bröd.
– Ja, det var främst en invändig renovering av kök och badrum och övriga privata ytor, säger Peter Wallin.
Nästa gång, säger han, kan det bli fråga om sådant som fasader och grundförstärkningar. Men projekteringen är ännu inte klar.
Under renoveringstiden 2011 inkvarterades familjen Reinfeldt i en större lägenhet på Östermalmsgatan i Stockholm, som Fastighetsverket valde att hyra som evakueringsbostad för statsministern. Prislappen blev alltså betydligt lägre än 59 miljoner kronor.
– Sju månader är en väldigt kort tid. Att utrymma och renovera kvarteret Lejonet kan handla om flera år, säger Peter Wallin.
Villa Loviseberg har stått tom sedan Fastighetsverket fick tillträde i december 2021.
Om byggstarten i kvarteret Lejonet drar ut väldigt mycket på tiden kommer Fastighetsverket behöva hitta en annan lösning för Villa Loviseberg, enligt Peter Wallin.
Samma sak om statsministern – vem det än blir – inte vill bo långvarigt i en 59-miljonerkronorsvilla. Statens fastighetsverk får i princip hyra ut till vilken privatperson eller juridisk person som helst, svensk eller utländsk.
Det ligger inte i svenska statens intresse att avstå hyresintäkter, säger Peter Wallin.
*
Denna text och ingress har uppdaterats.
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt