Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

Djupet

Kvartal går på djupet i några av Sveriges mest brännande samhällsfrågor med hjälp av inbjudna experter.

Djupet

Kvartal går på djupet i några av Sveriges mest brännande samhällsfrågor med hjälp av inbjudna experter.

Djupet26 mars 2023

Vad hände med de apatiska barnen?

Laddar ...
Det har gått fyra år sedan magasinet Filters reportage Ohörda rop orsakade stor debatt. Anahit och Nermin vittnade om hur de som barn tvingats spela apatiska för att öka familjernas chanser att få stanna i Sverige. Vad har hänt i frågan sen dess? Har någon tagit ansvar för fallen av misstänkt barnmisshandel och varför är frågan fortfarande känslig? Med barnneurologen Karl Sallin, specialisten i barn-och ungdomsmedicin Ingrid Segerberg och överläkaren i barn- och ungdomsmedicin Johanna Dalström. Programledare: Magnus Thorén.

Fler avsnitt

Djupet28 januari 2024

Hur många människor tål jorden?

Laddar ...
På mindre än 100 år har världens befolkning ökat från två miljarder till över åtta miljarder människor. Och ökningen fortsätter. Är jorden överbefolkad? Vad går att göra åt det? Och varför anses frågan tabu inom miljörörelsen, trots larm om ökande utsläpp, utfiskade hav och hotade arter? Med Frank Götmark, professor i ekologi och miljövård och Johan Gärdebo, historiker vid Uppsala universitet. Programledare Magnus Thorén.

Djupet31 december 2023

Vad ofrivillig ensamhet gör med oss

Laddar ...
Att känna sig ensam och isolerad mot sin vilja är svårt för oss människor. Att inte ha nära vänner och inte ingå i meningsfulla sammanhang påverkar oss negativt både fysiskt och psykiskt, visar forskning. Hur tar man sig ur ofrivillig ensamhet? Och är verkligen vi svenskar så ensamma som det ofta påstås? Med Lena Dahlberg, professor i socialt arbete och Anna Bennich, psykolog och författare. Programledare: Magnus Thorén.

Djupet26 november 2023

Det gröna stålet i norr – klimatvinst eller ekonomiskt haveri?

Laddar ...
Satsningen på fossilfritt stål beskrivs som en hörnsten i den svenska gröna omställningen. Med hjälp av den ska utsläppen minska, Sverige tjäna pengar och Norrland få nya invånare. Men hur vet industrin att det är rätt grön teknik de satsar på? Och kan kommunerna vara säkra på att miljardlånen kommer betala sig? Med: Annika Wallenskog, SKR, Magnus Henrekson, professor i ekonomi och Niklas Johansson, direktör för klimat och kommunikation på LKAB. Programledare: Magnus Thorén.

Djupet29 oktober 2023

Alienerade föräldrar – växande problem eller skydd för pedofiler?

Laddar ...
Ökad jämställdhet har inneburit mycket positivt för både mammor och pappor de senaste decennierna. Men experter varnar nu för att den också lett till en ökning av såriga vårdnadstvister, och att det är hög tid att börja lära oss mer om begreppet ”föräldraalienation”. Alltså när en vårdnadshavare manipulerar barnet att ta avstånd från och bryta med den andra föräldern, trots att rimliga skäl saknas. Men hur skiljer man föräldraalienation från fall där barnen faktiskt blir utsatta, exempelvis för våld eller sexuella övergrepp? Med Anna Lytsy, journalist och författare och Christina Bergenstein, advokat specialiserad på bland annat familjerätt. Programledare: Magnus Thorén.

Djupet22 september 2023

Djupet: Om hädelse och koranbränningar

Laddar ...
Rätten att bränna religiösa böcker offentligt är högaktuell – 53 år efter att lagen om trosfrid avskaffades. Vad är hädelse och vad innebär det för yttrandefriheten att nästan alla partier i riksdagen vill, med lagens hjälp, få stopp på framtida koranbränningar? Koranbrännaren Salwan Momika berättar med egna ord vad han är ute efter. Med Richard Jomshof (SD), ordförande i justitieutskottet, Ali Abdelsaid, rådgivare åt Svenska Islamiska Unionen och Ängla Pändel, ordförande i Institutet för juridik och internet. Dessutom hör ni en intervju med exmuslimen och aktivisten Zara Kay.
Fler avsnitt

Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.