Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Prova Kvartal Total i en månad helt gratis!
Krönika

”Vad gjorde du egentligen under kriget, pappa?”

Dödsoffer i Butja utanför Kiev förflyttas till stadens bårhus för identifiering. Rodrigo Abd/AP

Rysslands angreppskrig ställer oss inför frågor som vi länge haft lyxen att inte behöva ha svar på: Vad är vi egentligen beredda att uppoffra för att värna frihet och nationellt självbestämmande? Det är nämligen inte bara Ukrainas frihet som nu står på spel.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Jörgen Huitfeldt | 11 april 2022
Jörgen Huitfeldt är chefredaktör på Kvartal.
Profil Inlästa texterLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Vid två tillfällen har jag i texter återkommit till ett berömt citat från Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta – en bok som gjorde stort intryck på mig som barn. Båda texterna berör Putins Ryssland och citatet som används är förstås det där om skillnaden mellan en ”människa och en liten lort.”

Och visst finns det en del som retar sig på att man gör det så enkelt. Som den humoristiske twittrare som skrev så här som svar när jag delade en sådan text. ”Mer sagor från Jörgen: ’vAd HadE tEnGiL gJorT!?’ ”.

Nästan lika nakna står vi i den fria världen, med våra fördömanden och sanktioner, inför det groteska barbari som utspelar sig i Ukraina

Rätt kul om det inte hade handlat om något så extremt allvarligt. För visst kan man kalla det lite naivt att förvänta sig att människor ska vara så konsekventa. Men twitterskojaren ska få en sagoreferens till att häckla: I H.C. Andersens klassiker ”Kejsarens nya kläder” är det till sist ett barn som säger det uppenbara, att det som härskaren trodde var kläder i finaste, tunnaste tyg inte var några kläder alls. Kejsaren var naken.

Läs mer Visa mindre