Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Tiktok: Är Kinas världsledande videoapp ett globalt säkerhetshot?

Den kinesiska sociala medieappen Tiktok har blivit arena för ett globalt maktspel. Samtidigt vill kinesiska telekomjättar delta i Sveriges 5G-utbyggnad. Vilka är säkerhetsriskerna – för oss och för världen? Foto: Valera Golovniov/TT

När Kina med dansvideo-appen Tiktok övertrumfar Silicon Valley inom sociala medier har många länder höjt ett varningens finger. Parallellt försöker de kinesiska telekombolagen Huawei och ZTE ta sig in på den svenska 5G-marknaden. Anti-korruptionsexperten och Kinakännaren Louise Brown blickar på ett trendande säkerhetshot på svenska breddgrader.

Av Louise Brown | 3 december 2020
Profil I korthet Lästid 9 min Skärmläsarvänlig
I korthet

• Den kinesiska video-appen Tiktok har blivit centrum för en ny debatt om Kina som säkerhetshot.

• Tiktok ägs av den Peking-baserade IT-jätten Bytedance som har ambitionen att skapa världens ledande innehållsplattform.

• Enskilda bolag inom strategiska sektorer som telekomjättar och sociala medier anklagas för att gå den kinesiska statens ärenden.

• Aggressiv handelspolitisk retorik mellan USA och Folkrepubliken Kina har lett till ett skyttegravskrig om digitala säkerhetshot.

• Även i Sverige förs debatten, där kinesiska Huawei och ZTE har förbjudits att leverera mobilnät till Sveriges 5G-nät – vilket har överklagats.

• Debatten handlar om privatpersoners och främst ungas fokus och exponering för informationsstyrning.

Under kalla kriget på 50-talet var konst och kultur erkända propagandaverktyg. Rysslands internationellt erkända Bolsjojbalett blev en brygga för kulturutbyten. 1956 började USA måna om att vinna post-koloniala staters gunst och skickade Louis Armstrong och andra ”jazzambassadörer” runt jorden. Målet var att upprätta en melodisk övertygelse om USA:s rättmätiga globala ledarskap inom både kultur och demokrati. Ryssland ansågs inte kunna skapa riktig jazz, och de sovjetiska försöken avfärdades av många som dåliga imitationer av de amerikanska originalen. I centrum för kulturfäktningen fanns även en oklarhet gällande definitionen av mänskliga rättigheter och vilken sida som var mest uppriktig i sina motiv. En rysk diktatur eller ett USA med raslagar?

Sedan 2018 har USA:s president Donald Trump drivit ett handelskrig mot Kina och bland annat beslutat att förbjuda ledande kinesiska techbolag som anses utgöra säkerhetshot för USA. Ett av bolagen är Tiktok, en app ägd av Peking-baserade Bytedance, där användare bland annat laddar upp egna karaktäristiska humorsketcher, matvideor och kanske allra främst dansvideor (med visuella koder och rörelser som blivit kännetecknande för appen), samt bjuder in och utmanar andra att anamma samma uttryck. Utmaningarna, ”Tiktok Challenges”, har verkligen blivit en utmaning, både konkurrens- och säkerhetspolitiskt. Många andra länder går samma väg. Indien har ett nationellt förbud mot Tiktok, likaså det australiska försvarsministeriet.

Appen som formar våra värderingar

Tiktok riktar sig främst till ungdomar mellan 16 och 24 år. Antalet användare har ökat från 11 miljoner till drygt 690 miljoner i 200 länder, och det är nu världens mest nedladdade app. Dess karaktäristiska dansvideor och audiovisuella koder har kommit att prägla alla stora västerländska sociala-medieplattformar och fött fram sina egna influerare som drar in mångmiljonbelopp i dollar. Tiktok har blivit en maktspelare på nätet i klass med de amerikanska tungviktarna från Silicon Valley.

Om jazz och balett var de kulturpropagandistiska vapnen under 1950-talet, befaras nu Tiktok vara del av ammunitionen i ett nytt kallt krig, mellan USA och Kina. I centrum står frågan om vem som främst styr idén om vad som är sant eller falskt, lämpligt eller odemokratiskt.

Tiktok har ambitionen att bli världens ledande innehållsplattform. Dess ägare – IT-jätten Bytedance – är grundat av entreprenören Zhang Yiming och värderat till 140 miljarder dollar. Tiktok är ett privatägt företag, som har avfärdat anklagelserna om att det kinesiska kommunistpartiet skulle blanda sig i bolagets förehavanden.1 Zhang är därtill inte partimedlem, och eftersom Tiktoks servrar ligger i USA och Singapore, hävdar man att datan som lagras inte lyder under kinesisk lag.2 Och appens högsta befattningshavare, liksom Tiktoks globala säkerhetschef och dess chefsjurist, är amerikaner. Men Bytedance måste ändå följa partiets order.

Agerandet visar att Bytedance i allra högsta grad dansar efter Pekings pipa, med eller utan chefernas medlemskap i partiet.

År 2018 stängde kinesiska myndigheter ner humorappen Neihan Duanzi på grund av ”olämpligt innehåll”.3 Neihan Duanzi har samma ägare som Tiktok: Bytedance. Zhang Yiming publicerade då en avbön på landets största sociala mediesajt Weixin med 980 miljoner användare, där han förklarade att han inte insett att teknologin måste ledas av rätt värderingar.4 På punkt ett i avbönen deklarerade han att Bytedance lovar att intensifiera sitt arbete med partistärkande verksamhet (”bygga partiet”) och att utbilda alla anställda i socialistiska kärnvärden. Klassisk kommunistisk retorik.

Därefter har även Bytedances nyhetsapp Toutiao upplåtit mer utrymme för inslag om president Xi Jinping. Agerandet visar att Bytedance i allra högsta grad dansar efter Pekings pipa, med eller utan chefernas medlemskap i partiet.

En app, oändliga möjligheter

Som användare av Tiktok ger man bolaget tillgång till kamera, mikrofon, kontaktlista, platsdata, information om andra appar på sin enhet. Är Tiktok en trojansk häst som slussar användardata till det kinesiska kommunistpartiet?

President Trump förbjöd initialt Tiktok, det kinesiska 5G-bolaget Huawei och Facebookutmanaren Wechat, just på grund av oklarheterna kring denna säkerhetsfråga.

Användardata som sexuella preferenser och medicinska tillstånd kunde inte skyddas från den kinesiska statens insyn.

Rent tekniskt kan en app där unga människor laddar upp videor ha flera användningar. Den populära träningsappen Strava blev 2017 ett tydligt exempel på hur data kan användas, beroende på intressen. Strava-uppkopplade träningsentusiaster delar sin träningsinformation såsom löprundor inom appens sociala nätverk. Genom att titta på en andel av Stravas 1,3 terabyte platsdata som laddats upp av Stravas 27 miljoner användare, kunde en forskarstudent identifiera hemliga militärbaser, diplomatiska utposter och underrättelsekontor i flera då pågående konfliktzoner i Afrika och Mellanöstern.5

Den kinesiska underrättelselagen gör det obligatoriskt för kinesiska företag och privatpersoner att vid behov bistå landets underrättelsetjänst med att samla in information. För några år sedan, 2016, köpte spelbolaget Beijing Kunlun Tech en majoritetsandel i Grindr, en amerikansk dejtingapp som riktar sig till HBTQ-personer. Men i en unik insats i år tvingade CFIUS  (Committee on foreign investments in the United States) – den amerikanska myndighetsgrupp som hanterar utländska investeringar av nationellt säkerhetsintresse – fram ett återköp. Skälet var att användardata som sexuella preferenser och medicinska tillstånd inte hade skyddats från den kinesiska statens insyn.

Ett virtuellt hot

Även om Tiktoks servrar ligger utomlands kan kinesiska myndigheter hypotetiskt sett extrahera biometriska data för att identifiera människor genom ansiktsigenkänning. De kan även kartlägga platser och rum genom maskininlärningsmetodik. Datan kan även användas för att skapa avancerade deep fake-videor som potentiellt riktas mot specifika målpersoner. De kan också genom censur påverka det offentliga samtalet.

Men, vilka andra appar gör inte etiska överträdelser?

Facebook har 35 000 anställda som arbetar med säkerhet. Varje dag raderas sjutton miljoner fejk-konton, och antalet Facebook-inlägg som försetts med varningstext för att skydda användare mot falska nyheter och politisk manipulation är hundratals miljoner. Twitter har ett förbud mot material som kan skada personlig integritet. Och efter Douyin-debaclet 2018 lovade Bytedance att utöka bolagets granskningsorganisation från 6 000 till 10 000 personer för att säkerställa lämpligt innehåll i appen. Tidigare i år tog Tiktok bort hela 105 miljoner klipp.

Kinas tillgång till big data gör att man mycket sannolikt kommer att gå om USA inom artificiell intelligens.

Sociala medier var inte tänkta som publicistisk verksamhet, men har blivit sanningsmäklare. Problemet förvärras ytterligare om en diktatur blir världsledande inom sociala media och AI.

I boken ”AI Superpowers: China, Silicon Valley, and the new world order” skriver den taiwanesiske AI-experten Lee Kaifu att Kinas tillgång till big data gör att man mycket sannolikt kommer att gå om USA inom artificiell intelligens. Han menar att uppfinningen av AI, som algoritmer, redan är gjord. Nu ska detta implementeras och det gör kineserna bättre. Och Tiktok då? Appens hjärta och flaggskepp är en AI-driven algoritm. Ju mer du använder den, desto mer anpassar den sig efter dig och förstärker kontinuerligt användarberoendet. Tiktok har så kommit att utgöra ett paradigmskifte inom sociala medier. Användare tillbringar mer tid på Tiktok än på Instagram per dag – 41 minuter respektive 37 minuter.

Sverige och kinesisk tech

Sverige införde vid årsskiftet en ny lag med skärpta säkerhetskrav. Post- och telestyrelsen (PTS) arbetar där i samråd med Säpo och Försvarsmakten, som får mandat att överklaga beviljade tillstånd till regeringen. Det kan leda till att befintliga tillstånd för mobiloperatörer dras tillbaka, om hot upptäckts. Lagen har möjliggjort att PTS har beslutat att stoppa Huawei och dess branschkollega ZTE, som leverantörer av mjukvara och fysiska komponenter för 5G i Sverige – ett beslut som Huawei sedan har överklagat. Enligt tidningen Ny Teknik säger Kinas ambassadör Gui Congyou att beslutet kan leda till sanktioner mot svenska företag i Kina.6

Det är rimligt att anta att exakt allt som användare kopierar och klistrar in i Tiktok registreras.

Antalet aktiva Tiktok-användare i Sverige ökade från 1,8 till 2,2 miljoner på bara en månad tidigare i år, enligt en uppgift i Dagens Media. Och det är inte bara barn och ungdomar. 40 procent av svenska Tiktok-användare är 18–24 år, men under våren har det skett en snabb tillväxt i ålderskategorin 45–54 år.7

Det är rimligt att anta att exakt allt som användare kopierar och klistrar in i Tiktok registreras. I augusti uppmanade SVT och SR därför sin personal att radera Tiktok på företagets telefoner. Men i en intervju i SvD sade SVT:s IT-säkerhetschef Daniel Ekelöf att man inte vet exakt vad appen samlar in, eftersom delar av informationen som skickas vidare är krypterad.

Försvarsmakten förbjuder däremot inte Tiktok. Myndighetens pressekreterare säger i en SVT-intervju att personalen förvisso tekniskt sett skulle kunna ha laddat ner Tiktok på tjänstemobiler, men att man starkt tvivlar på att någon skulle ha gjort det.8

Det går inte att säga att ett kinesiskt bolag står fritt från statens inflytande. Även privata verksamheter måste ha particeller.

Regeringen gav FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) i uppdrag att utvärdera vilka sektorer i Sverige som har skyddsvärda teknologier, samt hur de främmande makterna Ryssland, Iran och Kina agerar. Utredningen Utländska direktinvesteringar i skyddsvärda branscher: En studie av risker, branscher och investerare är nu publicerad på FOI:s hemsida.9

Men Tiktok ingår inte i utvärderingen. ”Uppdraget går ut på att FOI tittar på investeringsmekanismer, förvärv och skyddsvärda sektorer, inte specifika bolag,” säger Oscar Almén, forskare vid FOI med inriktning på Kina.

Däremot förs en diskussion om kinesiska bolags relation till den kinesiska staten.

Det går inte att säga att ett kinesiskt bolag står fritt från statens inflytande, menar Oscar Almén. Även privata verksamheter måste ha particeller. Både den nya underrättelselagen från 2018 (som säger att alla organisationer och medborgare ska samarbeta och ge stöd till statens underrättelsearbetet, reds. anm.) och partidirektiv pekar på att partiet stärker sitt inflytande i näringslivet.

Vem ska man tro på?

Tiktok fick till slut vara kvar i USA. Förutsättningarna där bestämdes av Donald Trump, att den amerikanska delen av bolagets verksamhet skulle säljas till Oracle (vars VD Larry Ellis är en känd Trump-supporter), samt att Tiktok skapar 20 000 nya jobb i USA. En annan anledning kan ha varit att försöka motverka att USA:s 80 miljoner Tiktok-användare annars skulle ha röstat demokratiskt i protest. Enligt ett pressmeddelande från september ville Trump därtill att fem miljarder dollar i skatteintäkter från Tiktok ska finansiera ett utbildningsprogram för unga i patriotism.10

Men Joe Biden vann valet, och exakt hur hans administration kommer att hantera Tiktok är fortfarande oklart. Före valet sa dock Biden att han ser Tiktok som en anledning till ”genuin oro”, och att han som president kommer att se över appens säkerhetsrisker. Världens hippaste videoapp dansar därmed vidare i ett globalt maktspel.

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.