Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

Djupet

Kvartal går på djupet i några av Sveriges mest brännande samhällsfrågor med hjälp av inbjudna experter.

Djupet

Kvartal går på djupet i några av Sveriges mest brännande samhällsfrågor med hjälp av inbjudna experter.

Djupet28 maj 2023

Sveriges befolkning idag – och i morgon

Laddar ...
Den stora invandringen de senaste decennierna har i grunden förändrat den svenska befolkningen. Något som bland annat fått ledande Sverigedemokrater att tala i termer av "folkutbyte". Hur ser migrationen till Sverige faktiskt ut idag, och kommer födda i Sverige med två svenskfödda föräldrar i framtiden vara en minoritet? Och vad skulle det i så fall betyda? Med: Martin Kolk, forskare och docent i demografi vid Stockholms universitet. Karin Lundström, demograf och utredare vid SCB och Arvid Zheng Norin, omvärldsanalytiker på Migrationsverket. Programledare: Magnus Thorén.

Fler avsnitt

Djupet22 september 2023

Djupet: Om hädelse och koranbränningar

Laddar ...
Rätten att bränna religiösa böcker offentligt är högaktuell – 53 år efter att lagen om trosfrid avskaffades. Vad är hädelse och vad innebär det för yttrandefriheten att nästan alla partier i riksdagen vill, med lagens hjälp, få stopp på framtida koranbränningar? Koranbrännaren Salwan Momika berättar med egna ord vad han är ute efter. Med Richard Jomshof (SD), ordförande i justitieutskottet, Ali Abdelsaid, rådgivare åt Svenska Islamiska Unionen och Ängla Pändel, ordförande i Institutet för juridik och internet. Dessutom hör ni en intervju med exmuslimen och aktivisten Zara Kay.

Djupet25 juni 2023

Vätgasen – klimaträddare eller grön bubbla?

Laddar ...
Fossilfri vätgas pekas av både näringsliv och politiker ut som en avgörande pusselbit för att kraftigt få ner utsläppen av växthusgaser och rädda klimatet. Men kommer det verkligen att fungera? Med Christian Sandström, biträdande professor, Jönköping International Business School och Ratio. Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik och egen företagare inom rådgivning och utbildning på kärnkraftsområdet, Gustav Green, forskare inom förnybara energisystem och vätgassystem på forskningsistitutet RISE och Mikael Nordlander, utvecklingschef för Vattenfalls industrisamarbeten, bland annat Hybrit. Programledare: Magnus Thorén

Djupet30 april 2023

Högräntesamhället – här för att stanna?

Laddar ...
I veckan höjde Riksbanken återigen räntan till 3,5 procent. Vad gör detta med samhället efter alla år av nollränte-dopning och enorma pandemistöd? Öppnas ett ekonomiskt slukhål nu, eller handlar det om en sund tillnyktring? Med Thomas Franzén, tidigare förste vice riksbankschef, LO:s chefekonom Laura Hartman och John Hassler, professor i makroekonomi. Programledare: Magnus Thorén.

Djupet26 mars 2023

Vad hände med de apatiska barnen?

Laddar ...
Det har gått fyra år sedan magasinet Filters reportage Ohörda rop orsakade stor debatt. Anahit och Nermin vittnade om hur de som barn tvingats spela apatiska för att öka familjernas chanser att få stanna i Sverige. Vad har hänt i frågan sen dess? Har någon tagit ansvar för fallen av misstänkt barnmisshandel och varför är frågan fortfarande känslig? Med barnneurologen Karl Sallin, specialisten i barn-och ungdomsmedicin Ingrid Segerberg och överläkaren i barn- och ungdomsmedicin Johanna Dalström. Programledare: Magnus Thorén.

Djupet26 februari 2023

Ryssland – ett år av krig

Laddar ...
Ett år in i anfallskriget pressas Ryssland av ekonomiska sanktioner, och landets krigsmakt har under lång tid inte kunnat flytta fram sina positioner nämnvärt i Ukraina. Vad har kriget inneburit för det ryska samhället? Varför tycks så många ryssar stödja kriget? Och kan vi verkligen lita på dem som förutspår att landets vapenlager nu börjat sina och att Putin är på väg att förlora? Med Stefan Hedlund, författare och Rysslandsexpert vid Uppsala universitet och Rein Pella, lärare vid försvarshögskolan. Programledare: Magnus Thorén
Fler avsnitt