[email-form language="sv" id=529]

Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Så skyddar du dig mot ryska cyberattacker

Foto: Andrzej Wójcicki / TT

Den ryska ledningen har byggt upp en av världens mest avancerade cyberarméer. Ingen vet var och när den slår till härnäst – eller vilka system som redan är infiltrerade. Med hjälp av två ledande säkerhetsexperter reder Kvartal ut hur du bäst försvarar dig i Putins globala cyberkrig.

Av Ludde  Hellberg | 5 mars 2022
Ludde Hellberg är undersökande journalist och Kvartals vd.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Mer än en vecka in i Putins anfallskrig mot Ukraina är de flesta bedömare eniga om att den initiala ryska strategin tycks ha misslyckats. Samtidigt verkar de stora cyberangreppen från ryskt håll än så länge ha uteblivit.

– Vi är ganska många som är överraskade över att det har varit relativt små cyberinslag i den här konflikten. Det verkar inte som att Ryssland har använt sina stora offensiva cyberförmågor, säger Pontus Johnson, professor i nätverk och systemteknik vid KTH och en av Sveriges främsta cybersäkerhetsexperter.

Historien talar för att Ryssland har förmåga och vilja att göra allvarlig skada även på den fronten. År 2015 och 2016 stängde hackare i den ryska militära underrättelsetjänsten GRU ner delar av det ukrainska elkraftnätet. Hackarna tog över eldistributionsbolagens IT-system och gjorde delar av den ukrainska befolkningen strömlös under flera timmar. 

Ett år senare gick GRU-gruppen Sandworm till ny attack mot Ukraina med viruset NotPetya, som fick spridning i stora delar av världen och bland annat infekterade IT-system hos de globala logistikjätta

Läs mer Visa mindre