Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Så lätt var det för ryska busringare att lura Ann Linde

Fejksamtalet där Ann Linde diskuterar känslig utrikespolitik lades ut på Youtube.

En granskning av kommunikationen som föregick ett KU-anmält samtal mellan utrikesminister Ann Linde och ryska busringare visar på brister i regeringskansliets säkerhetsrutiner. Det var sannolikt Ann Linde själv som efter ett första mejl från de Putin-vänliga komikerna hade instruerat sina medarbetare att ta kontakt med dem, skriver frilansjournalisten Tatiana Kireeva.   

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Tatiana  Kireeva | 7 oktober 2021
Tatiana Kireeva är frilansjournalist.
Profil Inlästa texterLästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Den 12 februari 2021 kom ett mejl till Utrikesdepartementet (UD) från två personer som uppgav sig för att vara Leonid Volkov, en nära medarbetare till ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, och hans fru Julia Navalnaja. I verkligheten var de ryska komiker med artistnamnen Vovan och Lexus. De har tidigare lyckats lura och fått till samtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Frankrikes president Emmanuel Macron, Kanadas premiärminister Justin Trudeau och fler. 

De framträder ofta i rysk tv och har själva sagt i en intervju till det ryska BBC att de tar “politiskt ansvar” genom att försvara den ryska statens intressen. 

Linde pratade om känslig utrikespolitik

I vintras stod Sveriges utrikesminister Ann Linde på tur. Samtalet mellan komikerna och Ann Linde har lagts ut på Youtube. Linde berättade där detaljer om Sveriges politik i känsliga frågor som den ryska gasledningen Nord Stream 2. Hon sade att Sveriges regering inte kommer att driva frågan om sanktioner mot den ryska gasledningen, eftersom det skulle ha drabbat företag i bland annat Tyskland och Österrike som har finansierat och varit med och byggt gasledningen. Hon sade också skrattande att det hade varit ”great” om Julia Navalnaja blev Rysslands president. Linde berättade även att Sverige tänker avsätta 38 miljoner euro till människorättsförsvarare och civilsamhället under de kommande fem åren. På frågan hur de skulle kunna undvika ryska lagar som förbjuder utländsk finansiering sade hon att de “kanske borde inte prata om det på telefon” men att någon (från svensk sida) skulle kunna tala med dem om det efter samtalet. 

Men en granskning av kommunikationen som föregick samtalet visar att det var sannolikt utrikesministern som hade instruerat UD att ta kontakt med komikerna.

Sverigedemokraterna anmälde Ann Linde till konstitutionsutskottet (KU) och vill att KU granskar rutinerna på UD och utrikesministern Ann Lindes styrning av departementet.

Men en granskning av kommunikationen som föregick samtalet visar att det var sannolikt utrikesministern som hade instruerat UD att ta kontakt med komikerna. Det framgår också att säkerhetsrutinerna på UD brister, så pass att de i det här fallet inte ens kollade upp mejladressen från den som kontaktade dem. 

Mejlkommunikationen skedde i mitten av februari 2021, ungefär en månad efter att Navalnyj hade återvänt till Ryssland och greps av de ryska myndigheterna när han passerade gränskontrollen på flygplatsen – efter att ha vårdats på den tyska kliniken Charité. Flera europeiska toppolitiker fördömde de ryska myndigheternas agerande och Linde var en av dem. 

Mejlet som lurade Linde.
Mejlet som lurade Linde.

I mejlet till UD ber komikerna om ett samtal med Linde och skriver att de vill diskutera humanitär hjälp och införandet av sanktioner mot dem som varit involverade i förgiftningen av den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Mejlet, eller det som UD kallar en officiell förfrågan, skickades till utrikesministerns personliga sekreterare Lotta Oscarsson och riktas till henne personligen. Däremot felstavar komikerna Oscarssons namn. “Dear Lotte” skriver de. 

I sekreterarens arbetsuppgifter ingår bland annat att hålla koll på ministerns almanacka, möten och mejl, och det innebär att Oscarsson träffar Ann Linde dagligen. 

”I’ve been asked to contact you”

Utrikesministerns sekreterare Lotta Oscarsson vidarebefordrar sedan mejlet till Majeed Olerud Khoso, som leder enheten för Ryssland och Centralasien på UD. Han svarar komikerna: ”I’ve been asked to contact you”, det vill säga någon har bett honom att återkomma, enligt den begärda mejlkonversationen. Personen som utger sig för att vara Volkov frågar om han får ringa ”tomorrow”, och får ett kort men koncist svar från UD:s Rysslandschef: ”Anytime, including right now.” 

–Jag kontaktade den här personen på e-post, stämde telefonträff och under telefonsamtalet pratade vi om när samtalet med ministern skulle ske. Det är bara jag som hade kontakt med honom personligen, säger Majeed Olerud Khoso på telefon.

Det leder till frågan vem som bad Khoso att få till samtalet. Khoso hänvisar den frågan till UD:s presstjänst.

På alla listade frågor lämnar UD följande skriftliga kommentar till Kvartal. 

“UD kommenterar inte detaljer kring förberedelserna av utrikesministerns samtal. Utrikesdepartementet har rutiner för att förbereda utrikesministerns samtal. Dessa har följts men var tyvärr inte tillräckliga i det här fallet.”

Ann Linde vill inte heller svara på frågor om hennes roll i samtalet. På samtliga frågor svarar presskommunikatören Julia Eriksson Pogorzelska: ”Ärendet hanterades enligt sedvanliga rutiner”. 

Allting tyder dock på att det är utrikesministern själv som instruerade Olerud Khoso att ta kontakt med dem som uppgav sig vara Navalnaja och Volkov. Rysslandschefen hade knappast kunnat boka ett möte med Ann Linde utan att hon ens visste något.

UD följde rutinerna – kollade inte uppgifterna

En viktig detalj som UD missade är att mejlet kom från en domän som slutar på ”@navalny.team” medan de mejl som Navalnyjs medarbetare använder är kopplade till domänen ”@navalny-team.org”. Kontaktuppgifter till Navalnyjs medarbetare finns på stabens officiella hemsidor. 

Man kan samtidigt konstatera att Linde är bara en av flera Putin-kritiska politiker runtom i världen som har blivit lurade av de ryska busringarna. I Sveriges fall väcker det ändå frågan om vilka de existerande säkerhetsrutinerna är, och om man överhuvudtaget har kollat upp den epostadress som den “officiella förfrågan” kom från. Eller vad annat har fått UD:s medarbetare att tro att det verkligen var de riktiga Julia Navalnaja och Leonid Volkov? Det finns inget som tyder på att UD krävde någon form av dokumentation eller referenser innan samtalet med utrikesministern kom till.

– Jag har såklart massa tankar om det, men det är något som jag inte får kommentera till dig om för att det är lätt att det blir fel och saker tas ur sitt sammanhang, säger Olerud Khoso.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.