Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Så lätt var det för ryska busringare att lura Ann Linde

Fejksamtalet där Ann Linde diskuterar känslig utrikespolitik lades ut på Youtube.

En granskning av kommunikationen som föregick ett KU-anmält samtal mellan utrikesminister Ann Linde och ryska busringare visar på brister i regeringskansliets säkerhetsrutiner. Det var sannolikt Ann Linde själv som efter ett första mejl från de Putin-vänliga komikerna hade instruerat sina medarbetare att ta kontakt med dem, skriver frilansjournalisten Tatiana Kireeva.   

Av Tatiana  Kireeva | 7 oktober 2021
Tatiana Kireeva är frilansjournalist.
Lyssna på textenStöd KvartalLästid 5 minSkärmläsarvänlig
I korthet
Den 12 februari 2021 kom ett mejl till Utrikesdepartementet (UD) från två personer som uppgav sig för att vara Leonid Volkov, en nära medarbetare till ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, och hans fru Julia Navalnaja. I verkligheten var de ryska komiker med artistnamnen Vovan och Lexus. De har tidigare lyckats lura och fått till samtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Frankrikes president Emmanuel Macron, Kanadas premiärminister Justin Trudeau och fler. 

De framträder ofta i rysk tv och har själva sagt i en intervju till det ryska BBC att de tar “politiskt ansvar” genom att försvara den ryska statens intressen. 

Läs mer Visa mindre