Energi, kriminalitet och säkerhetsfrågor är alla tre kopplade till kriser inom dessa områden. Det kanske inte är förvånande att missnöjet med samhällsutvecklingen är så stort. I denna mätning nås nämligen ett bottenrekord i den allmänna bilden av landets utveckling.
Tre av fyra personer anser att landet utvecklas åt fel håll, och kvinnor är nu mer pessimistiska än män. Detta beror till stor del på regeringsskiftet, vilket medfört att de vänstersinnade – där kvinnor dominerar – numera är starkt pessimistiska.
Förväntningarna på ekonomin är nästan lika dystra. Nu är det synen på den personliga ekonomin som djupdyker – och även den har nått en rekordlåg nivå. Synen på ekonomin i övrigt (Sveriges och vanliga löntagares) är nästan i nivå med under pandemins inledning. De som gör de mest negativa bedömningarna sympatiserar med de fyra rödgröna oppositionspartierna.
Flera partiledare har vikande förtroendesiffror, men oppositionsledaren Magdalena Andersson har överlägset störst förtroende. Man kan notera att Ulf Kristerssons förtroende har vikit nedåt sedan han blev statsminister. Även Liberalernas partiledare Johan Pehrsons förtroende har fallit brant.
Stödet för kärnkraften har ökat, halva befolkningen vill bygga ut den. Stödet för kärnkraften finner man främst bland högerpartiernas sympatisörer – och till viss del inom Centerpartiet, som en gång i tiden ledde kärnkraftsmotståndet i Sverige.
Det är dock solenergin som står allra högst i kurs, följd av kärnkraft. Man kan notera en viss polarisering kring vindkraften.
EU-opinionen är relativt stabil, om än något ökande på lång sikt.
Det är framför allt Sverigedemokraternas och Vänsterpartiets sympatisörer som uttrycker skepsis. Starkast stöd för EU hittar man bland Centerpartiets och Miljöpartiets väljare. Och just Miljöpartiet var en gång i tiden mest EU-kritiska.
Analyserna bygger på den undersökning med allmänheten, 18 år och äldre, som Demoskop månadsvis genomför. Drygt 1 500 intervjuer är gjorda mellan den 29 november och den 5 december, inom ramen för Iniziopanelen. Hela resultatet finns i rapporten Debatten & Opinionen. Klicka här om du vill veta mer.
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt