Det här är en kort nyhet från Kvartals Cortado – världen varje vardag.
År 79 förstördes flera romerska städer, däribland Pompeji, när Vesuvius fick ett av historiens mest berömda vulkanutbrott. Eftersom utbrottet skedde snabbt och överraskande hann många människor inte fly – och utgrävningar har gett en unik inblick i livet under årtusendets första sekel. Däremot skadades papyrusrullarna av vulkaniskt material som har gjort dem omöjliga att veckla ut på vanlig sätt.
En av dessa rullar hittades i ett hus i den förstörda staden Herculaneum som tros ha tillhört den romerske kejsaren Julius Caesars svåger. Med hjälp av artificiell intelligens har man nu lyckats veckla ut rullarna på digital väg och dechiffrera dem, rapporterar The Economist.1 Techentreprenören Nat Friedman hade under förra året utlyst en utmaning – The Vesuvius Challenge – med upp till en miljon dollar i belöning.
Fler gåtor kan lösas med AI
Tre studenter i datavetenskap lyckades knäcka koden tack vare ett program som lärde sig att känna igen bläcket. På så sätt blev bokstäverna en läsbar text: en tidigare okänd text om lycka av den filosofen Filodemos, eller ”ett 2 000 år gammalt blogginlägg om hur man kan njuta av livet”, som arrangörerna uttryckte det. Förhoppningen är nu att tekniken ska kunna avläsa fler texter som inte kan läsas med blotta ögat.
Noter
- https://www.economist.com/science-and-technology/2024/02/06/ancient-damaged-roman-scrolls-have-been-deciphered-using-ai
artikel från Kvartal
- Alla artiklar
- Alla poddar
- Kvartals app
- Reklamfritt