Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Opinionen just nu: Sakfrågor går före allt annat

Sakfrågor är i regel viktigare än partiledare. Men bland partiledarna så är Annie Lööf den som har allra starkast stöd av sina sympatisörer. FOTO: Foto: Claudio Bresciani/ TT

Coronamättnaden verkar vara här. Nu är migration och kriminalitet på väg tillbaka som våra främsta samtalsämnen. Och sakfrågorna är viktigast när vi väljer parti – detta gäller framför allt det nya högerblockets sympatisörer, som sätter sakfrågor före ideologi. Denna analys är ett samarbete mellan opinionsinstitutet Demoskop och Kvartal, där vi varje månad rapporterar om stämningsläget i Sverige – Opinionen just nu.

Av Henrik Höjer | 16 mars 2021
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Vintern har präglats av att vi har pratat om coronapandemin – ännu mer under andra vågen än under första. Men nu verkar vi ha tröttnat, och andra ämnen, framför allt migration och kriminalitet seglar nu åter upp på dagordningen. Amerikansk politik, som toppade i samband med valet, är nu heller inget vi intresserar oss för så mycket längre.

Sjukvården, som varit den viktigaste frågan under de båda vågorna av covid-19, håller nu även den på att sjunka undan som den viktigaste frågan. Lag och ordning, invandring samt klimat och miljö är i stället de ämnen som återkommer när vi bedömer vad som är de viktigaste samhällsfrågorna.

Moderaterna har ökat i opinionen och Ulf Kristersson har högst förtroende bland partiledarna. Man kan notera Nyamko Sabunis bottenplacering, liksom att ingen partiledare har förtroende från halva befolkningen. Jimmie Åkesson ligger också högt – men har en stor grupp emot sig som har väldigt litet förtroende för honom. Detsamma gäller även för Ebba Busch.

Demoskop har även mätt förtroendet för partiledare när de tillträder, och här kan man notera att Nyamko Sabuni toppar denna lista. Att vara välkänt sedan tidigare kan vara en fördel när man tillträder. Men sedan dess har hon fallit kraftigt.

Annie Lööf är den största stjärnan bland de egna. Men även i denna mätning sticker Nyamko Sabuni ut med lägst stöd när man mäter bland de egna sympatisörerna.

Även om Annie Lööf har stort stöd bland de egna, så är Jimmie Åkesson den som anses stå upp för sina ideal (och även här framstår Nyamko Sabuni som svag).

För Socialdemokraternas och Miljöpartiets väljare rankas dock ideologi före sakfrågor.

Men Jimmie Åkesson står också utanför de flesta politiska förhandlingar, varför denna position är lättare att behålla.

Sakfrågor i fokus

Trots att det ofta talas om partiledareffekter är sakfrågor i fokus när vi bestämmer vad vi ska rösta på. Sakfrågor och ideologi är alltså i regel långt mer avgörande än partiledare.

Delar man upp denna fråga efter partisympatier så ser man att framför allt att Moderaternas och Sverigedemokraternas väljare ser sakfrågor som viktigare än ideologi när man har valt vad man ska rösta på. För Socialdemokraternas och Miljöpartiets väljare rankas dock ideologi något före sakfrågor.

Man kan notera att för Socialdemokraternas och Liberalernas sympatisörer är vaneröstande en viktigare faktor än för andra partier. Detta bör nog ses som en varningssignal för partiledarna.

Analyserna bygger på den undersökning med allmänheten 18 år och äldre som Demoskop månadsvis genomför. Drygt 1 100 intervjuer är genomförda mellan den 23 februari och den 2 mars 2021 inom ramen för Iniziopanelen. Hela resultatet finns i rapporten Debatten & Opinionen. Klicka här om du vill veta mer.

Lyssna även gärna på podden ”Opinionen just nu”.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.