Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Politik |

Opinionen just nu: Centerväljarna har gått till vänster

Annie Lööf på centerstämman 2019. FOTO: Tommy Pedersen/TT

Centerpartiet ökar i opinionen och deras sympatisörer har rört sig vänsterut. Och vi ser fortsatt ljusare ekonomiska förhoppningar.

Denna analys är ett samarbete mellan opinionsinstitutet Demoskop och Kvartal, där vi varje månad rapporterar om stämningsläget i Sverige – Opinionen just nu.

Av Henrik Höjer | 20 maj 2021
Henrik Höjer är Kvartals vetenskapsredaktör. Han är även historiker och författare.
ProfilLästid 2 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Allt mer tyder på att vi börjar lägga den akuta fasen av pandemin bakom oss. Mätningarna av de politiska samtalsämnena talar sitt tydliga språk: Migrationsfrågan har gått förbi corona som samtalsämne, samtidigt som allt fler vaccinerat sig. Även kriminaliteten är ett ämne som vi återigen talar om allt mer.

Hur man ser på den generella utvecklingen i Sverige beror till stor del på vilket parti man sympatiserar med. Gillar man regeringspartierna och deras stödpartier så menar man överlag att landet utvecklas åt rätt håll. Men majoriteten är mer pessimistiskt lagd, varför totalmåttet är negativt. Allra mest negativa till landets utveckling är Sverigedemokraternas sympatisörer.

Däremot är miljöpartisterna mest positiva till Sveriges utveckling, tätt följda av Socialdemokraternas sympatisörer. Man kan notera att även Liberalernas väljare i likhet med högeroppositionens sympatisörer är relativt negativa i sin bedömning av landets utveckling.

Det är framför allt frågorna jämställdhet samt miljö och klimat som skattas som områden som utvecklas åt rätt håll, medan sammanhållning, integration och trygghet uppfattas gå åt fel håll.

Men den ökande ekonomiska optimismen påtaglig. Detta gäller både den egna ekonomin, andra löntagares ekonomi och landets. Det är första gången sedan september 2018 som förväntningarna på ekonomin var så positiv.

Även SCB har nyligen rapporterat om att den svenska ekonomin har utvecklats starkt under våren. Den ekonomiska aktiviteten är tillbaka på förkrisnivåer och BNP-tillväxten är åter stark.

Beträffande väljaropinionens höger-vänster-placering kan man även se att centerväljarna har rört sig vänsterut de senaste åren. Medan Liberalernas väljare har gått högerut och närmat sig högerblocket.

De mest påtagliga långsiktiga opinionstrenderna de senaste nästan tio åren handlar om Socialdemokraternas tapp och Sverigedemokraternas tillväxt.

Centerpartiet har fått en central roll för framtida regeringsbildningar. Enligt statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson vid valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet hade Centerpartiet störst stöd av unga kvinnor i det senaste valet: ”Unga, högutbildade, svagt högerlutande, gröna och migrationsgenerösa kvinnor hade stor benägenhet att välja Centerpartiet 2018.” Samtidigt kan man notera att centern gick allra bäst i Åre i riksdagsvalet 2018, där över 21 procent röstade på Centerpartiet.

Valen 1973 och 1976 fick centern 25 respektive 24 procent. Under slutet av 1960-talet och tidigt 1970-tal var även Centerpartiet mycket populärt som näst bästa parti, enligt Valforskningsprogrammet.

Under 2010-talet har alltså partiet börjat vinna mark som näst bästa parti, vilket är en bra grogrund för tillväxt. Återstår att se hur partiet navigerar fram till nästa väl.

Analyserna bygger huvudsakligen på den undersökning med allmänheten 18 år och äldre som Demoskop månadsvis genomför. Drygt 1 100 intervjuer är genomförda mellan den 27 april och den 4 maj 2021 inom ramen för Iniziopanelen. Hela resultatet finns i rapporten Debatten & Opinionen. Klicka här om du vill veta mer.

Redan prenumerant?
Du har läst en olåst artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.