Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Prova Kvartal Total! Första månaden gratis.
Samhälle |

Omskärelse handlar om föräldrarnas rättigheter

Foto: Joakim Ståhl /TT

Omskärelse är en primitiv blodsrit, ett smärtfullt offer och en invigning i stammen. Men det är ingen anledning till att förbjuda sedvänjan.  Att likställa omskärelse av pojkar med barnaga eller könsstympning är en falsk liknelse, skriver Aron Flam och Mustafa Panshiri. I svensk kultur överlämnar man gärna ansvaret för sig själv och de sina åt staten. Men barn är inte autonoma. Därför handlar frågan om religionsfrihet och föräldrarnas rättigheter, menar artikelförfattarna som också undrar när man egentligen är färdigintegrerad som invandrare.

Av Mustafa Panshiri och Aron Flam | 3 oktober 2019
Eventuella åsikter och slutsatser i texten är skribentens egna.
ProfilLästid 9 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Centerpartiet beslutade under sin partistämma att de ville förbjuda manlig omskärelse. Numera är det tre riksdagspartier, Centern, SD och V, som står bakom ett allmänt förbud mot manlig omskärelse.

Den integrationspolitik som Sverige har provat med utgångspunkten att även svensken måste integreras in i det nya mångkulturella samhället har varit förvirrande för alla parter. Vilken av invandrarnas eller för den delen minoriteternas kultur ska svensken integreras in i? Judarnas? Afghanernas? Somaliernas? Alla invandrare i Sverige har nämligen inte samma kultur. Utgångspunkten borde ha varit att de som kommer till Sverige måste anpassa sig för att bli en del av Sverige. Men frågan är hur mycket anpassning det behövs innan man blir en del av Sverige? Var går gränsen? Måste de som kommer hit börja äta fläsk och dricka sprit på lördagar innan svensken accepterar dem? Måste han behålla sin förhud för att bli svensk? Var går gränsen för anpassning? Frågan om gränsdragning är viktig, och akut. En av oss har under tre års tid besökt över tvåhundra kommuner och hunnit träffa tusentals nyanlända för att informera om svensk lag och svensk kultur i syfte att underlätta integrationen. Så låt oss därför titta närmare på fallet med omskärelse, som Centerpartiet nu vill ska ingå i det svenska paket som invandrarna förväntas anpassa sig till.

Läs mer Visa mindre