Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Samhälle |

Och bästa coronastrategi har…

Med en resolut pandemibekämpning har Taiwan lyckats undgå en andra våg och förväntas uppnå positiv BNP-tillväxt i år. Trots att det har gått över 200 dagar sedan någon smittades i landet måste taiwaneserna ha ansiktsmasker på många offentliga platser. Feberscreening är vanligt, som här vid ingången tll Xingtiantemplet i Taipei. Foto: David Chang/TT.

Tillväxtutsikterna i världen ljusnar. Asiatiska länder som Kina, Taiwan och Vietnam leder uppgången och förväntas uppvisa positiv BNP-tillväxt redan i år när de ser ut att klara sig från en andra smittvåg i coronapandemin. Europa däremot kombinerar höga dödstal och sjunkande BNP. Sveriges ekonomi väntas utvecklas som övriga nordiska länders men antalet döda avviker kraftigt. Med effektiva vaccin som inom kort rullas ut kommer världsekonomin sannolikt att överraska på uppåtsidan 2021, skriver Jonas A Eriksson. 

Av Jonas A Eriksson | 25 november 2020
Jonas A Eriksson är analytiker, skribent och rådgivare. Han har tidigare varit kommunikationschef på Skagen Fonder, ekonom på Riksbanken och tjänsteman i regeringskansliet.
Profil I korthet Lästid 4 min Skärmläsarvänlig
I korthet
  • Ett år in i pandemin kan vi se något som liknar ett facit för olika coronastrategier.
  • Flera länder i Östasien som gjorde snabba och omfattande åtgärder har skyddat både sina ekonomier och människoliv.
  • Europa och USA kombinerar höga dödstal med sjunkande BNP.
  • De nordiska länderna förväntas få en likartad BNP-utveckling. Men Sverige avviker med höga dödstal.
  • Australien, som hade hård lockdown och låga dödstal, väntas nå ungefär samma ekonomiska resultat som Sverige.
  • Med lovande vaccin på gång kommer världsekonomin sannolikt att överraska på uppåtsidan under 2021.
Under hösten har det utlösts en ny våg av nedstängningar ”lockdowns” i många länder i Europa, när en andra av våg i coronapandemin nått nya toppnivåer. Antalet nya fall i världen uppgår nu till nästan 600 000 per dag med omkring 10 000 döda om dagen.1 Även Sverige, som tidigare motsatt sig nedstängningar, har börjat stänga ner verksamheter.

Pandemins andra våg påverkar ekonomin mindre

Den nya rundan av nedstängningar av ekonomierna som skett under hösten är nu mer kirurgisk än vad den var under våren och påverkar därför ekonomierna mindre. Sjuk- och hälsovården är bättre förberedd, men är ändå hårt ansträngd i länder som Sverige som förlorat kontrollen över den allmänna smittspridningen i samhället.

Trots en andra våg ljusnar de ekonomiska förutsättningarna. Internationella Valutafonden (IMF) förväntar sig att världsekonomin minskar med omkring 4,5 procent i år vilket är bättre än vad som förutspåddes i somras. Nästa år förväntas världsekonomin ta fart igen och växa med ungefär 5 procent.2 Men det är bedömningar gjorda innan de vaccingenombrott som uppnåtts den senaste veckan var kända. Prognoserna kommer sannolikt att justeras upp efter detta

 

BNP prognos
Antal döda per
för 2020 (%)
1 milj invånare
Vietnam
2,4
0,4
Kina
2,0
3
Taiwan
1,3
0,3
Sydkorea
-1,2
10
Japan
-5,5
16
Hongkong
-6,2
14
Singapore
-6,2
5
Australien
-3,8
35
Nya Zeeland
-5,2
5
Spanien
-12,1
922
Storbritannien
-11,0
812
Frankrike
-9,5
754
Italien
-9,1
835
Tyskland
-5,5
174
Norge
-3,9
57
Danmark
-3,9
180
Finland
-4,3
69
USA
-3,7
795
Sverige
-3,7
633
Källor: Consensus Economics i november 2020 och Johns Hopkins University &
Medicine Corona Virus Resource Center/Worldometer per den 23 november 2020

 

I tabellen ovan har jag samlat de senaste prognoserna för BNP-utvecklingen under 2020 samt dödstal per capita för ett antal nyckelländer i pandemin.3

Draken och tigrar i topp

I en första grupp finner vi Vietnam, Kina och Taiwan som i stort sett undvikit en andra smittvåg. De förväntas alla uppvisa positiv tillväxt i ekonomin redan i år och har genom en effektiv pandemibekämpning noterat extremt låga dödstal – under 3 döda per en miljon invånare.

Dessa länder vidtog snabba och resoluta åtgärder i ett tidigt skede och sänkte sedan aldrig garden.

Sydkorea, Japan, Hongkong och Singapore upplever en lite större påverkan på sina ekonomier, där BNP förväntas falla i år. Lokala nya utbrott har förekommit under hösten som länderna effektivt bekämpat. Inget land eller region i gruppen har fler än 16 döda per en miljon invånare.

Trots att de har haft hårda lockdowns ”down under” väntas de nå ungefär samma ekonomiska resultat som Sverige.

Ekonomierna i Australien och Nya Zeeland förväntas backa med 4–5 procent i år. Länderna har fått mycket uppmärksamhet när de med kraft slagit ner lokala utbrott under hösten. Trots att de har haft hårda lockdowns väntas de nå ungefär samma ekonomiska resultat som Sverige. Antalet döda per en miljon invånare är under 35 döda för Australien respektive 5 för Nya Zeeland.

Avklarad lockdown – dags för australisk rugby. Närmare 50 000 åskådare såg matchen i Brisbane den 18 november.

Syd- och Centraleuropa värst drabbat ekonomiskt bland i-länder

Av stora ekonomier i den utvecklade världen har Spanien, Storbritannien, Frankrike och Italien drabbats värst. BNP förväntas falla med 10 procent eller mer i år, och okontrollerad samhällsspridning har lett till fler än 750 döda per en miljon invånare för gruppen.

I Tyskland, Norge, Danmark och Finland förväntas BNP falla med 4–5,5 procent i år. Alla länder i denna grupp har drabbats av en andra våg av smitta, men har lyckats kontrollera utbrotten bättre än många andra europeiska länder. Inget av länderna har fler än 180 döda per en miljon invånare.

Sveriges ekonomi går som övriga Norden, men dödstalen avviker

Slutligen finner vi Sverige och USA. BNP i båda länderna förväntas backa med ungefär 4 procent under 2020. Både länderna har upplevt okontrollerad samhällsspridning under hösten. Antalet döda uppgår till 795 i USA per en miljon invånare mot 633 för Sverige.

Intressant att notera är att den ekonomiska utvecklingen i Sverige är så lik övriga Norden, samtidigt som antalet döda avviker kraftigt. I skrivande stund har Sverige exempelvis 11 gånger fler döda per capita än Norge.

Siffrorna kan ses som ett utkast till ett facit för de olika ländernas coronastrategiers påverkan på ekonomi och människoliv.

RÄTTELSE: I en tidigare version av denna text stod det att Sverige har 1o gånger fler döda per capita än Norge. Den riktiga siffran är 11. 

 

 

Se noter Visa mindre

Noter

 

1,Något som sannolikt är en underskattning enligt världshälsoorganisationen WHO. https://www.cnbc.com/2020/09/28/official-coronavirus-death-toll-is-likely-an-underestimate-of-the-true-total-who-says.html

2, https://www.imf.org/en/Publications/WEO/Issues/2020/09/30/world-economic-outlook-october-2020

3,  https://www.consensuseconomics.com och https://www.worldometers.info/coronavirus

 

Redan prenumerant?    
Du har läst en olåst
artikel från Kvartal
Prenumerera för att få ta del av alla texter och poddar från Sveriges vassaste mediehus.
  • Alla artiklar
  • Alla poddar
  • Kvartals app
  • Reklamfritt

Redan prenumerant?
Testa Kvartal Total!
Första månaden gratis
Ingen bindningstid.
Till erbjudandet
Eller vill du bara läsa denna artikel?
Har du redan ett konto?  
Skapa ett gratiskonto för att lyssna på Kvartals poddar helt kostnadsfritt
* Genom att skapa ett gratiskonto prenumererar du på vårt kostnadsfria nyhetsbrev – avsluta när du vill.