Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content

.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Fredagsintervjun

I Fredagsintervjun får du Sveriges vassaste samtal. Jörgen Huitfeldt eller Staffan Dopping intervjuar en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Förra helgens partiråd inom Liberalerna var uppslitande, känslosamt och konfliktfyllt. Men Nyamko Sabuni lyckades ändå få stöd för sin nya linje gentemot SD: att sikta på en borgerlig regering även om det kräver stöd från det parti de så länge velat isolera. Men hur realistisk är den nya planen?

Fler avsnitt

– Givetvis går det att knäcka gängen, och det är problematiskt när det sägs från polishåll att det inte går. Det säger kriminologen Amir Rostami som bland annat har forskat om kriminella gäng. Han konstaterar att tecken på den utveckling som varit har funnits länge. – Sverige har varit senfärdigt sedan 90-talet. Amir Rostami betonar att hårdare straff saknar effekt om inte folk åker fast. Och det finns en paradox: det generella Sverige har en positiv utveckling även när det gäller brott. Men just de allvarliga brotten – skjutvapenbrotten, hur kriminella samarbetar – det har blivit en gigantisk utmaning.
Alla politiska turer om de svenska pensionerna gör förre FP-ministern Bo Könberg bekymrad. – Det är ganska trist det som pågår, men jag hoppas att partierna drar någon slutsats av det som har hänt. Bo Könberg ledde den grupp som skapade det nuvarande pensionssystemet, och det är fortfarande en reform som fyller honom med stolthet. Systemet och pensionsgruppen har fungerat väl fram till för något år sedan. Men om den ska bestå kräver det att partier inte gör som Socialdemokraterna gjorde förra hösten, säger Bo Könberg.
Hur stor konstnärlig frihet kan dokumentärfilmare tillåta sig? Kvartals granskning av den hyllade SVT-dokumentären Sabaya har återaktualiserat den välbekanta frågan. Eftersom publiken ofta reagerar på ett liknande sätt – oavsett om det är en dokumentär eller en journalistisk granskning den tar del av – måste rågången kanske tydliggöras. Eller? Med utgångspunkt från exemplet Sabaya, som fördjupas med hjälp av Ekots mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén, diskuterar Jörgen Huitfeldt frågan om dokumentären och sanningen med SVT:s dokumentärchef Axel Arnö.
Vi har vant oss vid braskande rubriker om unga män som skjuter varandra till döds. Inte sällan på öppen gata inför många vittnen. Tidigare har detta oftast skett i storstädernas utanförskapsområden. Men hittills i år kan en oroande trend skönjas: Omkring hälften av dödsskjutningarna har ägt rum i mindre eller medelstora städer orter som Kalmar, Örebro och Eskilstuna. Har gängvåldet spritt sig till hela Sverige? Med Peter Torstensson, poliskommissarie, Katarina Gunnarsson, reporter SR, Lasse Wierup, kriminalreporter på Di och Manne Gerell, docent i kriminologi.
Författaren och journalisten David Goodhart uppfann begreppen Anywheres och Somewheres och blev världsberömd. Här förklarar han hur EU-invandrare från östländer kunde väcka ont blod i Storbritannien, trots att de hade jobb. Han varnar för fixeringen vid universitetsstudier och analytisk förmåga – det är människor med praktisk och emotionell intelligens som samhället behöver mest idag, menar han. David Goodhart tror att Sverigedemokraterna hamnar i regeringen till slut, och ger ett oväntat tips till integrationspolitikerna.
Fler avsnitt