Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Kultur |

Nu talar alla om långtidscovid

På Karolinska universitetssjukhuset i Solna finns en av få mottagningar i landet som tar emot långtidssjuka i covid-19, även om patienterna inte legat på sjukhus. Foto: Anders Wiklund/TT

Novus vd Torbjörn Sjöström varnade redan i maj 2020 för att det som nu kallas långtidscovid är ett stort problem i Sverige. Under hela pandemin har opinionsundersökningsföretaget frågat hur svenskarna mår. Men det som förvånar honom mest är hur ointresserade medierna varit av resultatet.

Ola Wong skriver om den försenade ketchupeffekten i medierna för den omdiskuterade diagnosen långtidscovid.

Av Ola Wong | 27 mars 2021
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
ProfilLästid 14 min Skärmläsarvänlig
I korthet
En nyhet är något som är nytt. Men när något verkar för konstigt så blir det ofta ingen nyhet. Frågan är när det är ett misstag.

Den 11 maj förra året skrev Novus vd Torbjörn Sjöström i företagets veckoliga coronaundersökning att andelen svenskar som uppger att de är långvarigt sjuka i samma sjukdom är extremt hög. Den allmänna åsikten då var att covid-19 var en lungsjukdom som antingen går över på någon vecka eller, för den som är gammal och sjuk, leder till allvarliga följder. Men Sjöström såg i sina opinionsundersökningar att det fanns en väldigt stor och ökande grupp svenskar som varit sjuka i covidliknande symtom i mer än tio veckor och som aldrig verkade bli friska. Samtidigt hade det börjat komma internationella rapporter och vittnesmål i Sverige från människor som var sjuka i månader.

På presskonferensen den dagen frågade en journalist från Sveriges Radio Ekot om Novusundersökningen och om det fanns stöd för att man kunde ha sjukdomen så länge? Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten svarade rapsodiskt att han inte läst undersökningen men att tio veckors sjukdom låter långt: ”Det är betydligt kortare”. Det blev inget inslag i Ekot den dagen och ingen uppföljning i riksmedierna.1

Novus ser 160 000 svenskar med symtom för långtidscovid

Läs mer Visa mindre