Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Testa Kvartal Total! 3 månader för 3 kr.
Krönika

När Tengil alltid vinner

Numera ser vi samma mönster upprepas gång på gång: fredliga demonstrationer som aldrig leder till frihet och demokratiska förändringar. Istället triumferar det råa våldet. Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt skymtar konturerna av en ny skrämmande världsordning som riskerar att leda till en global moralisk bankrutt.

Lyssna på texten
Laddar ...
Följ Kvartals poddar: Apple | Spotify
Av Jörgen Huitfeldt | 16 januari 2022
Jörgen Huitfeldt är chefredaktör på Kvartal.
Profil Inlästa texterLästid 7 min Skärmläsarvänlig
I korthet
Som hos de flesta andra i min generation har jag historien om Bröderna Lejonhjärta inristad djupt i mitt medvetande: Den rädda men godhjärtade Skorpan och den djärve och idealistiske Jonatan. ”Det finns saker man måste göra, även om det är farligt. Annars är man ingen människa, utan bara en liten lort”.

Den jesuslike Jonatan som inför slutstriden vägrar att hålla i ett vapen men ändå offrar sitt liv för att  vända Katlas förgörande eld mot Tengil. Det är en arketypisk historia om hur en förtryckt majoritet inför en våldsam övermakt trotsar rädslan, reser sig mot diktaturen och vinner sin frihet.

Beväpnade enbart med det mod de inte trodde sig besitta, ger de sig ut på gatorna för att äntligen protestera

Men i verkligheten är det numera nästan alltid Tengil som tar hem spelet. I den ena folkresningen efter den andra ser vi samma mönster upprepas. I inledningen människor som tycks ha vaknat upp ur förtryckets dvala och där förnimmelsen av frihet gett dem en särskild glöd i blicken. Beväpnade enbart med det mod de inte trodde sig besitta, ger de sig ut på gatorna för att äntligen protestera. Diktatorn framstår till en början som överrumplad, kanske rent av skakad. Men inte värre än att han efter en tid kan samla ihop sig och sina lydiga trupper och skoningslöst slå ned demonstrationerna. Ofta omklassificeras demonstranterna snabbt till terrorister vilket motiverar de metoder som används för att betvinga och därefter straffa dem.

Läs mer Visa mindre