Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Kultur |

När dokumentären inte försöker visa sanningen

Har SVT Dokumentär fått samma förhållande till verkligheten som Donald Trump? Foto: Kevin Lamarque/TT. SVT:s dokumentärchef Axel Arnö till höger. Foto: Eva Edsjö, SVT. Collage: Kvartal.

Ludde Hellbergs granskning av SVT-dokumentären Abolis resa visar att något är ruttet med värdegrunden i dokumentärbranschen, skriver Kvartals kulturredaktör Ola Wong.

Dokusåpagenren, politisk aktivism och true crime-trenden har bidragit till en olycklig uppluckring mellan verklighet och fiktion.

Av Ola Wong | 16 november 2021
Ola Wong är Kvartals kulturredaktör, Kina-kännare och författare.
Lyssna på texten I korthet Stöd KvartalLästid 7 minSkärmläsarvänlig
I korthet
  • Kvartals granskning av SVT-dokumentären Abolis resa visar på problem med värdegrunden i dokumentärbranschen.
  • Filmens producent försvarar sig med att det är en subjektiv skildring och att nyhetsjournalistik inte har med dokumentärfilm att göra.
  • En dokumentär ska skildra historien såsom den var. Inte som den borde ha varit för att passa ens politiska intentioner, i det här fallet väcka sympati för papperslösa afghaner.
  • Konsten har en friare roll än dokumentärer, och kan fritt blanda mellan det autentiska och det påhittade.
  • Anspråken på autenticitet är orsaken till att totalitära stater har använt dokumentärfilmare att göra propaganda.
  • Under senare tid har dokusåpagenren och true crime-trenden bidragit till en olycklig uppluckring mellan verklighet och fiktion.
  • Genren har blivit fri spelplan för aktivister, vilket SVT:s inköp av Metoo-filmen De rättslösa visar
  • SVT:s sändningstillstånd säger att ”Sändningsrätten skall utövas opartiskt och sakligt”. En dokumentär ska vara gjord med avsikt att skildra den objektiva sanningen.
Varför väljer ni att glida på sanningen? Svaret från producenten Antonio Russo Merenda på produktionsbolaget Ginestra film är lika talande som hårresande: ”Nyhetsjournalistik har inte med dokumentärfilm att göra.”

Kvartal bildades ur en insikt att medierna har svikit sitt uppdrag. Vi lanserar nu Kvartal granskar med en artikel av journalisten Ludde Hellberg. Den visar att något är seriöst ruttet i dokumentärbranschen.

Stöd oss

Varje bidrag gör skillnad.
Swisha 100, 200, 1000 kr eller ett valfritt belopp – det tar max en halv minut. Tack för att du stöder oberoende journalistik.

Välj belopp
Valfritt belopp
 Swisha din gåva 
Klicka här för att betala med QR-kod

Läs mer Visa mindre