Kvartals nyhetsbrev

Tack!

Välkommen som prenumerant på Kvartals nyhetsbrev.

Skip to content
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Just nu: Prenumerera ett helt år för bara 499 kr!
Krönika

När journalistisk aktivism blir befogad

Igår blev det klart att Joe Biden blir USA:s 46:e president. Men som bekant utropade sig Donald Trump till valets vinnare långt innan alla röster var räknade och sådde dessutom – till synes utan några hållbara argument alls – tvivel kring om valet verkligen gått rätt till.

Alldeles oavsett vad man anser om Donald Trumps gärning som politiker eller om den liberala elitens arrogans som bidrog till att föra honom till makten, så korsade han därmed en röd linje som borde ha påverkat den svenska rapporteringen kring valet mer än den gjorde. Det som utspelat sig de senaste dagarna borde stämma journalister till eftertanke kring den svåra frågan när det är dags att sluta vara neutral, skriver Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt.

Av Jörgen Huitfeldt | 8 november 2020
Jörgen Huitfeldt är chefredaktör på Kvartal.
ProfilLästid 6 min Skärmläsarvänlig
I korthet
De svenska journalisternas bevakning av årets amerikanska valrörelse har i mina ögon präglats av en närmast övertydlig ambition att inte ta ställning. Aldrig har vi fått höra så många Trump-supportrar lägga ut texten om sin syn på världen. En närmast matematisk rättvisa tycks ha väglett redaktionerna i urvalet av inslag och intervjuer. Det är uppenbart att tidigare kritik mot journalistiken kring invandringen, Sverigedemokraterna och Trump har påverkat redaktionerna. I synnerhet public service. Även om de allra flesta (om inte samtliga) svenska journalister utan tvekan privat välkomnar en ”Exit Trump”.

 

Tweetar postade från Donald Trumps konto någon timme innan Bidens seger fastslogs av såväl CNN som Fox News.

Läs mer Visa mindre